Het is inmiddels een meer dan gevestigde naam in de wereld van mixed martial arts en daarbuiten: Dana White. De man die in 2001 werd aangesteld om de Ultimate Fighting Championship (UFC), die op de rand van de afgrond stond, weer op de kaart te zetten. Door het succes van White is de UFC inmiddels niet meer weg te denken uit de sportwereld en verdient hij hier zelf ook flink aan. Wat zou de UFC-baas vandaag de dag waard zijn? Laten we er eens induiken!
Van vluchten voor gangsters tot UFC-baas
Dana White begon op jonge leeftijd met boksen, maar wist al snel dat professioneel boksen niets voor hem zou zijn. Dit had te maken met een ontmoeting tussen hem en een bokser die door de vele klappen op zijn hoofd leed aan hersenschade. White besloot dat zijn toekomst er heel anders uit zou gaan zien en startte een eigen boksschool.
In zijn twintiger jaren moest hij plotseling noodgedwongen de Amerikaanse stad Boston ontvluchten. Er zaten namelijk twee gangsters achter hem aan, die nog zo’n $2.500 tegoed hadden. White eindigde in Las Vegas en zette daar opnieuw een aantal boksscholen op en gaf onder leiding van UFC-vechter John Lewis les aan talentvolle boksers. Tevens was hij op dat moment manager van zowel de mixed martial arts-vechters Tito Ortiz als Chuck Liddell.
Niet veel later kwam White, in zijn rol als manager, in contact met de voormalige eigenaar van het merk UFC. De zakenman was voornemens het merk en alle toebehoren te verkopen. White twijfelde geen moment en schakelde met twee bevriende zakenpartners, Lorenzo en Frank Fertitta. Zij kochten het geheel uiteindelijk voor 2 miljoen dollar en plaatsten Dana White op de stoel van president van de organisatie. Hij moest de UFC weer van de grond af opbouwen. Het bestond namelijk alleen nog uit de naam en één oude octagon.
In 24 jaar tijd een miljardenimperium opgebouwd
In 24 jaar tijd heeft White het merk eigenhandig opgebouwd naar een miljardenimperium. Jaarlijks wordt er voor honderden miljoenen dollars winst behaald, waar ook de UFC-vechters flink van worden betaald. De opbrengsten komen uiteraard niet in de broekzak van White, maar hij heeft wel recht op een zogenaamde sweat equity, oftewel een vergoeding voor het verrichte werk. Hoewel het merk ook weer is doorverkocht, zit de UFC-baas nog steeds in dezelfde functie.
Naast de UFC heeft White meerdere projecten opgezet en gedraaid, zoals tv-series en de nieuwe sport Power Slap. Hierin moeten de kandidaten van elkaar een flinke klap op de wang verduren. De persoon die een knock-out of totale knock-out voor elkaar krijgt óf meer punten krijgt, wint de wedstrijd.
Dit is het vermogen van Dana White
In totaal wordt het vermogen van Dana White op het moment van schrijven geschat op zo’n 520 miljoen dollar. Het overgrote deel van zijn vermogen heeft hij verdiend met de inkomsten uit de UFC-business. De komende jaren zal het vermogen van White vermoedelijk nog verder gaan toenemen. Recentelijk werd namelijk bekend dat hij plaats zal gaan nemen in de bestuursraad van het Amerikaanse bedrijf Meta, bekend van onder andere de sociale mediaplatforms Facebook en Instagram.