In de wereld van AI zijn er een hoop handige websites, zoals ChatGPT en Midjourney. De websites schieten als paddestoelen uit de grond. Het mechanisme hierachter lijkt de grootste technologische doorbraak uit de 21e eeuw te zijn, maar aan de technologie zit ook een verontrustende kant. Een AI website, genaamd PimEyes, kan met AI elke foto vinden van jou die er ooit op het wereldwijde web is gepubliceerd.
PimEyes werkt heel simpel: je geeft het een foto van jezelf en de website gaat snel op zoek naar andere foto’s van jou op het internet. Het idee is dat het alle foto’s vindt waar jij op staat. De website werkt nog niet perfect en dubbelgangers worden hier ook in meegenomen, maar laat perfect zien waar AI op het moment van schrijven toe in staat is. Online zijn de meningen dan ook verdeeld. Waar de een het een slimme tool vindt om te zien waar jouw foto’s gebruikt worden, is de ander bang voor zijn privacy door het gebruik van de tool.
pimeyes is so dangerous and scary and I can never stop talking about it
— ana♡ (@c0lombianqt) October 16, 2023
AI Website: PimEyes
De website is echter niet zo onheilspellend als het lijkt, want op Pimeyes kun je een verzoek indienen om jouw foto’s ontraceerbaar te maken. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de duidelijkste foto van jezelf te uploaden naar de site. De mensen achter deze site pakken het dan op en zorgen ervoor dat je niet gevonden wordt. Hoe efficiënt dit is, blijft onduidelijk. Net als andere AI-programma’s maakt PimEyes namelijk ook fouten, omdat het constant in ontwikkeling en zelflerend is.
@wgmimedia This might be the scariest #ai tool on the internet 😳 Follow @wgmimedia for more! . . . #aiphoto #aiwebsite #pimeyes #aitool #aitools #digitalfootprint #digitalfootprints #cybersecurity ♬ original sound – WGMI media
Twee kanten van AI
AI, of kunstmatige intelligentie, is best cool maar kan ook voor problemen zorgen. Het kan ons helpen om dingen te vinden op het internet, zoals foto’s, maar het kan ook dingen doen die we niet willen. Zo werd bij pakketjesdienst DPD eerder deze maand iemand geholpen door een chatbot met onjuiste informatie. Een klant van de dienst wist de chatbot zover te krijgen dat hij zich keerde tegen het eigen bedrijf. “DPD is de slechtste bezorgdienst ter wereld”, zo schreef de robot onder andere. Na het plaatsen van dit bericht besloot DPD om de chatbot uit te zetten.
Parcel delivery firm DPD have replaced their customer service chat with an AI robot thing. It’s utterly useless at answering any queries, and when asked, it happily produced a poem about how terrible they are as a company. It also swore at me. 😂 pic.twitter.com/vjWlrIP3wn
— Ashley Beauchamp (@ashbeauchamp) January 18, 2024
Vergeet ons niet te volgen op Threads, Facebook en Instagram om niets meer te missen van de laatste AI-ontwikkelingen. Check hier hoe AI jouw sterfdatum en salaris kan bepalen.