Deense en Amerikaanse wetenschappers hebben een doorbraak met het gebruik van kunstmatige intelligentie, genaamd ‘Life2Vec’. Met dit AI-programma kan voorspelt worden hoeveel iemand zal gaan verdienen en wanneer diegene komt te overlijden. De eerste testmodellen bieden een nauwkeurigheid van een onthutsende 78%.
Het programma is niet gebaseerd op de hoge konijnenhoed van Hans Klok, maar betrouwbare data uit het echte leven. Voor het maken van dit programma werden de demografische- en gezondheidsgegevens gebruikt van zes miljoen Denen. Zo werd er onder andere gekeken naar het inkomen, type beroep en de medische achtergrond. Via deze gegevens kan ‘Life2Vec voorspellen hoeveel iemand gaat verdienen en wanneer deze persoon dood gaat. Naast het gebruik van de techniek achter het programma voor andere sectoren, wordt er ook gekeken of we ‘Life2Vec’ wel echt willen.
Ethiek Life2Vec
De technologie achter het programma wordt al langer gebruikt in de advertentie en creatieve sector. Echter weten de wetenschappers dit model te verfijnen en heel accuraat te maken. Hoewel ‘Life2Vec’ bizarre voorspellingen kan doen, roept het ook vragen op over privacy en ethisch gebruik. De ontwikkelaars benadrukken het belang van het waarborgen van individuele privacy en het voorkomen van misbruik van deze technologie, bijvoorbeeld door verzekeringsmaatschappijen. De wetenschappers geven in hun onderzoek aan dat het programma bijna alles kan voorspellen. Aan The New York Post vertellen de onderzoekers hier het volgende over: “De voorspellingen worden nergens voor gebruikt. Het doel van ‘Life2Vec’ is om te begrijpen wat wel en niet mogelijk is om te voorspellen.” Het AI-programma is dan ook niet heel veel meer bijzonder dan bijvoorbeeld ChatGPT. Waar ChatGPT teksten kan genereren aan de hand van gegevens, voorspelt dit model de dood en het inkomen van een individu.
Hoofdonderzoeker Sune Lehmann vertelt aan Newswise: “vergelijkbare technologieën voor het voorspellen van levensgebeurtenissen en menselijk gedrag worden vandaag de dag al gebruikt binnen technologiebedrijven die bijvoorbeeld ons gedrag op sociale netwerken volgen, ons uiterst nauwkeurig profileren en deze profielen gebruiken om ons gedrag te voorspellen en te beïnvloeden. Of we deze tool willen moet deel uitmaken van het democratische gesprek, zodat we overwegen waar de technologie ons naartoe leidt en of dit een ontwikkeling is die we wensen.” De bot is momenteel niet beschikbaar voor het grote publiek of bedrijven.
Om niets meer te missen van DAY1 volg je ons op Instagram, Facebook en X. Naast nieuwtjes over tech check je via deze link al onze andere artikelen!