Zonnepanelen auto; De auto's van Aptera staan geparkeerd op een parkeerplaats

Niet het Nederlandse Lightyear, maar Aptera komt met de eerste zonneauto

We hebben inmiddels al meerdere manieren om auto te rijden. Op elektriciteit en fossiele brandstoffen zijn de twee bekendste. Wie vroeger had gezegd dat we later op zonnepanelen zouden gaan rijden, zou je voor gek verklaren. Hoewel het Nederlandse bedrijf Lightyear jarenlang bezig was met de productie van zonneauto’s, zullen deze niet snel op de markt verschijnen. In tegenstelling tot het Amerikaanse bedrijf Aptera die de zonneauto wel al klaar voor de weg heeft.

Na jaren ontwikkeling is het bedrijf bijna klaar om te beginnen met de productie van de eerste zonneauto’s. Aptera gaat binnenkort de eerste 2000 elektrische auto’s op de weg zetten, dan moeten ze maar hopen dat het zonnetje schijnt. De auto is al te reserveren op de website van het Amerikaanse bedrijf. Het is ook al bekend hoe de zonneauto eruit komt te zien. 

Accu van de zonnepanelen auto

De Elektrisch aangedreven auto kan met een volgeladen accu 645 kilometer afleggen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om 64 kilometer verder te rijden op zonne-energie, zonder extra stroom. Het voertuig zou daarom volgens Aptera wekenlang zonder laadpaal kunnen. Het bedrijf verkoopt op de site ook verschillende versies van de auto. Zo zijn er ook modellen die 400, 960 en 1600 kilometer kunnen rijden.

Populariteit voor de zonnepanelen auto

Zonder dat de auto uit is, heeft het bedrijf al veel reserveringen voor de wagen. Meer dan 46.000 mensen zijn razend enthousiast voor deze zonneauto en kunnen niet meer wachten om zelf in de auto te rijden. Dat is iets meer dan dat er daadwerkelijk op de markt zullen komen. Aptera heeft het plan om aan het begin maar 2000 van deze wagens op de weg te brengen, ze moeten dus wel even aan de bak om alle mensen blij te maken. Het zou niet gek zijn als het aantal van de reserveringen nog omhoog gaat. Nu is namelijk alleen nog de eerste generatie van de auto beschikbaar. Daar leg je ongeveer 33.000 dollar voor neer.

Nederlandse Lightyear

Aptera is niet het eerste bedrijf dat het idee had om een zonneauto te maken. Het Nederlandse bedrijf Lightyear was er ook al jaren mee bezig. Het bedrijf is vorig jaar failliet gegaan, maar door een Koreaanse investeerder hebben ze nieuw leven in het automerk kunnen blazen. Het Brabantse autobedrijf heeft de ontwikkeling van de Lightyear 2 wel even op pauze gezet. De Brabanders richten zich nu vooral op het maken van zonnedaken voor andere autobedrijven.

Zonneauto; De Lightyear 0 die uiteindelijk nooit is gekomen staat midden op straat stil
X: @lightyear_cars

 Vergeet ons ook niet te volgen op ThreadsFacebook en Instagram om niets meer te missen! Lees hier ook alles over de nieuwe iPhone 16. 

Deel dit artikel
Vidar Kleiboer

Vidar Kleiboer

Online Editor
Bij DAY1 schrijft Vidar over alles en nog wat, maar zijn specialisatie ligt bij sneakers, vechtsport en nieuwtjes over auto's. Zijn beste artikelen voor DAY1 worden op de beats van bekende hiphop-muziek getikt. Wanneer Vidar niet aan het schrijven is voor DAY1, vind je hem op het voetbalveld, waar hij iedereen in de derde klasse helemaal zoek tikt.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons