Audi RS e-tron GT

Audi RS e-tron GT is een serieuze bedreiging voor traditionele supercars

Op sommige internetfora wordt de Audi RS e-tron GT bestempeld als een snelle stofzuiger of geüpgradede botsauto. Deze infantiele opmerkingen vergeet je snel wanneer je achter het stuur kruipt van deze elektrische performance car. We nemen de Duitse schoonheid een dagje mee en kunnen je verzekeren dat je geen twaalfcilinder nodig hebt om puristisch rijgenot te ervaren! 

Dat de slogan van Audi ‘voorsprong door techniek is’, bewijst de RS e-tron GT op elk aspect. Op een druilerige donderdagmiddag nemen we de auto mee naar onze shootlocatie in Amsterdam. Onderweg krijgen we vele duimpjes en worden er wat nekjes gedraaid bij het zien van deze bliksemschicht met vier ringen. Niet in de laatste plaats, omdat de versie die we meekregen in het felrood gehuld is en afgewerkt met carbon-elementen.

Op pad met de Audi RS e-tron GT

Vroeger speelde we al met radiografisch bestuurbare autootjes die werden aangedreven door een accu. Anno 2023 is het speelgoed alleen maar groter geworden, maar de beleving blijft hetzelfde. Ons kleine jongetje wordt dan ook weer wakker gemaakt bij het openen van de met alcantara beklede portier. Nadat we zijn ingestapt worden we van harte welkom geheten door een oplichtend digitaal dashboard. We zetten onszelf goed vast in de luxe sportstoelen en na het opzetten van een lekker houseplaatje kan onze mini roadtrip vanuit het DAY1 headquarter beginnen. Na het indrukken van de startknop horen we geen luide achtcilinder roffelen, maar een futuristisch piepje dat rechtstreeks uit Start trek komt. Net als wij, is de auto ook klaar om te vertrekken.

Audi RS e-tron GT
Foto: Steffen Visser

De RS aan het begin van zijn volledige naam staat voor RennSport. Letterlijk vertaald vanuit het Duits is dit racen. Dat deze performance EV het rood-zwarte logo op de kont heeft geplakt is niet voor niets. De Audi is in onze ogen dan ook eerder gemaakt voor een rondje Zandvoort, dan voor de ring van Amsterdam. Zo is er onder andere gekozen voor keramische remschijven, Quattro-aandrijving, sportstoelen, een afgevlakt stuur en een aanpasbaar onderstel deze wordt aangepast naar de smaak van de bestuurder.

Sneller dan de bliksem

Ondanks de vele ervaringen met sportauto’s blijft het elke keer weer bijzonder hoe de techniek zich blijft evolueren en de eerste 10 kilometer is het flink zweten. Niet in de laatste plaats, omdat je plaatsneemt achter het stuur van een auto die meer waard is dan een gemiddelde eensgezinwoning. Onderweg leren we de auto steeds beter kennen en zo nu en dan durven we het gevoelige gaspedaal ook wat vaker in te trappen. Samen met het team roepen we luidkeels dat deze auto ”bi-zar” is. De auto is niet voor de beginnend bestuurder en om het elektrische beestje te temmen moet je goed bij de les blijven.

Volgens het boekje van de RS e-tron GT doet de wagen een 0-100 km/u sprint in slechts 3,3 seconden en heeft de wagen een topsnelheid van 250 km/u. Met deze niet al té malse specs is de auto ook serieuze competitie voor performance cars uit onder ander Bologna, Affalterbach en Woking. Met een verhoogde hartslag draaien we de snelweg op naar onze eindbestemming: NDSM-werf Amsterdam.

Technisch hoogstandje

Op de cruise-control rijden we naar onze eindlocatie in Amsterdam waar we onderweg een melding krijgen dat onze batterij wat opraakt. Geen probleem, want met ruim 5000 snelladers in Nederland is er ook voor ons een in de buurt. We laden de auto en onszelf even op langs de snelweg en kunnen na een kwartier onze weg weer vervolgen. Dit keer rijdend in een performance auto zonder een tankbon waar drie cijfers op staan. De rijk aangeklede versie die we onder de kont hebben is misschien wel de ultieme Daily Driver. Naast geweldige rijeigenschappen is de auto ook mega comfortabel. We worden op onze korte roadtrip bevangen door het geluidssysteem van Bang & Olufsen, zitten als koningen in de leren sportstoelen en hoeven geen moment te klappertanden door de slimme klimaatcontrole.

Waar je in een McLaren nogal zenuwachtig kan zitten, omdat de auto wat onvoorspelbaarder is hoef je bij deze Audi RS e-tron GT hier niet bang voor te zijn. Geen enkel verkeersbord wordt overgeslagen en de veiligheidssystemen houden je constant bij de les; de Audi is gemaakt voor mensen die veel op de weg zitten en houden van autorijden. Je hoeft echter – als je niet in de dynamische stand rijdt – veel te sturen. De auto heeft alle veiligheidssystemen die je anno 2023 kunt wensen en Audi liet het dan ook niet om deze allemaal te gebruiken. We kunnen de lijst hier volledig opsommen, maar daarvoor verwijzen we je liever naar Audi zelf voor een brochure en testrit.

Elektrische purist

Na vele lachende gezichten en carspotters op de snelweg moeten we deze helaas verlaten. We rijden door naar onze eindlocatie om de performance EV volledig tot zijn recht te laten komen. Onderweg hiernaartoe bewijst de Audi zich ook als een geweldige stadsauto, want het verbruik binnen de ring neemt niet bijzonder hard toe en met overal parkeerplekken voor elektrische auto’s is het ook binnen de betonnen muren van de stad prima bivakkeren in dit huis op wielen. Naast het chille rijcomfort is de auto ook nog eens erg ruim en kun je zonder problemen een hoop koffers in de achterbak kwijt. Ook is een roadtripje met de maten geen enkel probleem, de Audi RS e-tron GT beschikt over meer dan genoeg ruimte.

Audi RS e-tron GT

Het speelse karakter, de performance en het interieur zijn dé drie factoren die ervoor zorgen dat je geen genoeg krijgt van de Audi RS e-tron GT. Als autoliefhebbers durven we dan ook te stellen dat de Duitse ingenieurs zich overtroffen hebben. Het merk met de vier ringen laat met zijn Audi RS e-tron GT zien dat de geur van benzine en een schreeuwende zescilinder niet funest zijn voor puristisch rijplezier. Check hieronder even de foto’s op onze eindbestemming!

Speclist Audi RS e-tron GT

  • Motor: elektromotor
  • Vermogen: 646 Paardenkrachten
  • Koppel: 830 Newtonmeter
  • Acceleratie 0-100 km/u: 3,3 seconden
  • Gewicht: 2322 kg
  • Topsnelheid: 250 km/u (begrensd)
  • Vanafprijs: € 154.835

Carspots

Vergeet ze niet op te slaan of als achtergrond te gebruiken! 

SAMENWERKING

Deze content hebben wij in samenwerking met Audi Nederland gemaakt. Op de hoogte blijven van al hun vette releases doe je door @audinederland te volgen op Instagram. Vind je dit een toffe auto review en wil je meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons dan op social media en vergeet niet te abonneren op onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons