Audi R8 Final Edition; Audi R8 Final Edition persfoto
Foto: Audi

Audi brengt een ode aan hun geliefde R8 met nog één limited-edition

Nu echt een ‘Final Edition van het kroonstuk uit de Audi-brochure, want na het begraven van de Audi TT met een laatste editie is het nu de beurt aan het vlaggenschip: de Audi R8. De Duitsers sluiten een glorieus tijdperk af met nog een laatste facelift in het land van de rijzende zon. In totaal zullen er acht stuks van de Audi R8 Final Edition van de band rollen.

Wie er een kan bemachtigen heeft nu al een iconisch meesterwerk op wielen in zijn bezit. Niet alleen qua uiterlijk is de R8 iconisch te noemen, want met een ongeblazen tiencilinder die nooit gedownsized is kunnen we anno 2023 spreken van een puristisch wonder. De speciale editie geeft een knipoog aan het land waarin het afscheid neemt. Dit doen ze door de bolide uit te voeren in het matwit met rode remklauwen.

Voorsprong door techniek

de slogan van Audi is voorsprong door techniek en als we dat héél letterlijk zouden nemen, wordt de Audi R8 langzamerhand een buitenbeentje binnen het concern. Als liefhebber van puristische snelheid kan jou dat natuurlijk niets schelen, want met deze Audi R8 Final Edition komt er spoedig een einde aan een tijdperk dat gekenmerkt werd door de geur van benzine, prachtige uitlaatsymfonieën en natuurlijk rokende banden.

Audi R8 Final Edition; Audi R8 Final Edition persfoto
Foto: Audi

Het boek is gelukkig nog niet gesloten en op het moment van schrijven kunnen we nog genieten van de Audi R8 en zo ook deze final edition. Onder de kap zit net als altijd de oersterke 5.2-liter tiencilinder die goed is voor 620 pk en 580 Newtonmeter koppel. De krachten worden wederom gekoppeld aan een 7-traps DSG versnellingsbak. Deze twee in symbiotische werking zorgen ervoor dat het Duitse monster binnen 3,1 seconden op de 100 km/u zit en een topsnelheid heeft van 331 km/u.

Styling Audi R8 Final Editon

Ook deze Audi R8 staat er weer bij zoals altijd, namelijk strak afgewerkt, luxe en gedetailleerd. Zo zijn er onder de wagen 20-inch bronzen velgen gesmeten, zijn de zijpanelen van carbon, is er een grote spoiler geplaatst, is de achterdiffuser niet veel groter te krijgen en wordt de voorbumper versierd met een carbon spoilerzwaard. Verder mag je de ‘voorsprong door techniek’ verwachten die Audi altijd levert. Zo heb je geen last van pottenkijkers door het verduisterende glas en ben je goed zichtbaar door de ledverlichting.

 

Mocht Willem-Alexander zijn Audi A8 ooit willen inruilen voor een net zo’n luxe koets met wat meer power is dit het wapenstuk dat hij zoekt. Binnenin de Final Edition zijn de stoelen en gehuld in een combi van Albastwit en zwart. Om het af te maken zijn de stijlen en hemel in met alcantara. Verder heb je elektrische stoelen, een Bang & Olufsen speakersysteem en elektrische sportstoelen. Het is bij de R8 dan ook niet het een of het ander, want je krijgt het gewoon allebei.

Toekomst zonder gillende V10

Met het verdwijnen van de R8 uit de productielijn, sluit Audi een belangrijk hoofdstuk in zijn geschiedenis. Sinds de introductie in 2007 heeft de R8 een onuitwisbare indruk achtergelaten in de autowereld. De vraag rijst nu wat de toekomst in petto heeft voor Audi’s supercar-lijn. Hoewel de R8 geen directe opvolger lijkt te krijgen, blijft de verwachting dat Audi zal blijven innoveren, zij het wellicht in een andere richting. Deze zal waarschijnlijk elektrisch zijn.

Carspots Audi R8 Final Edition

Foto’s: Audi

Om niets meer te missen van DAY1 volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over auto’s check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons