Auto Investering
Foto: Audi

De prijzen van deze 3 benzineslurpers stijgen als een raket

Om aan de milieueisen van de overheid te voldoen worden anno 2023 vele performance auto’s met brandstofmotoren geschrapt. Vaak krijgen deze een elektrische opvolger die een stuk minder losmaakt in de ziel. Een auto als investering wordt vaak afgeraden, maar deze drie modellen kunnen in de toekomst wel eens flink in waarde stijgen.

Als de geschiedenis ons iets leert, is het dat juist deze laatste performance cars flink in waarde stijgen. Of het nu de laatste Ferrari is waar Enzo Ferrari zelf aan heeft gewerkt (de F40) of de laatste C63 met een atmosferisch blok (de W204). Zolang het de auto, maar ‘de laatste van iets’ is schieten ze vaak in waarde omhoog.

Duitse Auto Investering

Een S-Klasse is altijd al een speciale auto geweest. Niet in de laatste plaatst omdat het de meest luxe en krachtigste sedan van het Duitse merk is. Wat deze auto zo speciaal maakt, is voornamelijk het interieur. Deze is altijd astronomisch ruim en voorzien van de hoogste kwaliteit leer. Comfort en luxe heeft altijd een hoge prioriteit gehad bij de S-Klasse. Zo was het de eerste Mercedes met luchtvering en adaptieve cruisecontrol. Bovenaan de S-Klasse voedselketen staat de Mercedes-Benz S65 AMG. Deze is extra speciaal omdat deze is uitgerust met een twin-turbo twaalfcilinder. Dit is het soort motor dat je meestal in Ferrari ’s, Lamborghini’s of  Bugatti’s vindt.

Nu je weet hoe speciaal deze V12 is, is het niet moeilijk voor te stellen dat de S65 final editon in waarde zal stijgen. Dit is namelijk niet alleen de laatste V12 S-klasse, maar ook de laatste twaalfcilinder auto die Mercedes überhaupt ooit gaat bouwen. De auto onderscheidt zichzelf van de reguliere S65 met eigenlijk niets anders dan wat bronzen accenten, speciale velgen en het label ‘S65 Final Edition’ op het stuur. De auto is gelimiteerd op 130 stuks wat de waarde zeker ten goede komt.

Iconische hatchback

Nog voor de RS3 de legendarische auto is die we vandaag de dag kennen, speelde de vijfcilinder motor een belangrijke rol voor Audi. Om een lang en technisch verhaal kort te maken: door het hebben van vijf cilinders is het moeilijk om alle cilinders op dezelfde manier van brandstof te voorzien. De V12-motor werd zelfs eerder ontwikkeld; vóór het lukte om een vijfcilinder werkend te krijgen. Audi was de eerste die dit wist op te lossen en introduceerde in 1978 de eerste vijfcilinder op de markt. Populariteit van deze specifieke motor is in recente jaren nog extremer geworden. Mede door de bizarre prestaties van de RS3 en TT RS. Deze gebruiken beide deze motor. Ondanks dat het design van beide auto’s fantastisch is, zal elke RS3 eigenaar je vertellen dat de motor dé reden is dat ze voor deze auto zijn gegaan.

Deze motor is groot en krachtig, maar klein genoeg om in een hatchback te passen. Je voelt de bui al hangen; ook deze motor overleeft de switch naar elektrisch niet. Om hem uit te zwaaien heeft Audi de TT RS ‘Iconic Edition’ gelanceerd. Van het model zijn slechts 100 stuks gebouwd. Deze auto onderscheidt zich puur met cosmetische punten van een normale TT RS. Een andere bumper, een spoiler en iets sportievere velgen. In het interieur moeten wat labels en gele accenten het duidelijk maken dat het niet om een ‘standaard’ TT RS gaat. Of deze kleine aanpassingen een waardige manier zijn om dit blok uit te zwaaien? Menig persoon vindt van niet. De waarde daarentegen zal wel stijgen, omdat dit de auto is die de cirkel rond maakt.

Amerikaanse auto investering

Ondertussen heb je nu wel door dat de laatste versie vaak een goede auto investering is. Dat het vaak alleen om cosmetische aanpassingen gaat lijkt niet uit te maken. Dodge wilde hun legendarische challenger, en dan specifiek de extreme SRT Demon niet uitzwaaien met alleen een extra spoiler of een paar badges die laten weten dat het de laatste is. Dodge kiest ervoor om de laatste ook de sterkste te maken. Het beestje heet: Dodge SRT Demon.

Auto Investering
Foto: Dodge Garage

Hierin staat 170 voor het type motor genaamd C170 die in deze muscle car ligt. Dit blok levert namelijk 1040 pk. In combinatie met extreem brede banden, zorgt dit ervoor dat deze auto 0-100 km/u in slechts 1.66 seconden doet. Hiermee is het de sterkste, snelste en extreemste challenger ooit. Het is denk ik veilig aan te nemen dat menig autofanaat het er mee eens is dat dit een manier is om zo’n legendarisch model uit te zwaaien. Er worden slechts 3300 stuks wereldwijd gemaakt. Dit laatste maakt de auto nog exclusiever.

Als je dit een vet artikel vond, volg ons dan ook even op social media en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel
Ehab Abdelmola

Ehab Abdelmola

Gastredactie
Al sinds jong is deze auto- en techniek fanaat bezig met het bestuderen van hoe auto’s en hoe deze werken. Ehab deelt zijn passie graag met jullie op onze website, maar maakt ook video's op zowel zijn eigen als ons TikTok en Instagram-kanaal.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons