Aston Martin Vantage; nieuwe Aston Martin Vantage 2024
Foto: Aston Martin

Nieuwe Aston Martin Vantage is krachtiger dan al zijn concurrenten

Waar bij Porsche de Boxster het ‘poor man’s model‘ wordt genoemd, geldt dat bij Aston Martin voor de Vantage. Echter, het Britse merk heeft de nieuwe Vantage zo krachtig gemaakt dat hij sterker is dan de Mercedes-AMG GT, Porsche 911 Turbo S en Ferrari Roma. Naast een vernieuwde achtcilinder zijn ook het interieur en exterieur voorzien van een flinke makeover.

Sinds de jaren ’50 is de typeaanduiding ‘Vantage’ niet meer weg te denken uit de vloot van het Britse automerk. De huidige generatie van de Aston Martin Vantage rolde voor het eerst van de band in 2017 als toegankelijker alternatief voor de luxere DB11. Deze DB11, nu bekend als DB12, werd in 2023 al voorzien van een flinke upgrade. Nu is de Vantage zelf aan de beurt en krijgt deze een flinke facelift.

€ 190.000 aan puristisch rijplezier

Een goedkoop model kun je de Vantage anno 2024 niet meer noemen. De auto staat in Engeland te koop voor een kleine € 190.000 en zal in Nederland nog een stuk duurder worden nadat alle belastingen aan het prijskaartje zijn toegevoegd. Voor dit bedrag krijg je een puristisch racemonster dat zich niet alleen thuis voelt op de openbare weg, maar ook op het circuit. Onder de motorkap van de nieuwe Vantage ligt nog steeds een 4.0-liter V8 biturbo van Mercedes-AMG. Deze levert 665 paardenkrachten en 800 Newtonmeter koppel. Hiermee sprint de Aston in slechts 3,4 seconden naar de 100 km/u en heeft hij een topsnelheid van 325 km/u.

Deze cijfers worden gehaald door een aanpassing van de boordcomputer, een setje grotere turbo’s en aangepaste nokkenassen. Naast deze aanpassingen wordt er ook voor gezorgd dat er 50% meer koele lucht door de radiateurs heengaat. Dit zorgt ervoor dat de motor koel blijft en langer topprestaties kan leveren. Naast een aanpassing van het motorblok is ook de versnellingsbak verbeterd. De software die nu is ingeleerd, zorgt ervoor dat de bak korter schakelt.

Design Aston Martin Vantage

Naast een flinke ingreep onder de kap heeft de gefacelifte Vantage ook een vernieuwd exterieur en betere wegligging. Zo zijn er nieuwe adaptieve dempers onder de wagen geplaatst en zijn de stuurbekrachtiging en tractiecontrole middels een software-update verbeterd. De vernieuwde Aston Martin Vantage belooft stijver te zijn dan zijn voorganger en biedt een verbeterd stuurgevoel.

Aston Martin Vantage; zijaanzicht Aston Martin Vantage 2024

Naast verbeteringen hebben de ontwerpers van Aston Martin ervoor gezorgd dat de nieuwe Vantage er robuuster uitziet. Zo is de achterkant met 30 mm verbreed, is de grille groter geworden, zijn de koplampen anders en lijkt de auto aerodynamischer afgestemd te zijn.

Luxe interieur

Ook het interieur van de Vantage heeft een grondige makeover gehad. Het dashboard en de cockpit, die voorheen uniek waren voor de Vantage, zijn vervangen door een ontwerp dat sterk doet denken aan dat van de DB12. Dit omvat een overkapt digitaal instrumentenpaneel en een middenconsole die naadloos overgaat in de brede middentunnel, compleet met een reeks knoppen en het infotainmentscherm. Deze veranderingen markeren een significante stap voorwaarts in de evolutie van de Vantage, waardoor het model niet alleen krachtiger en technisch geavanceerder is, maar ook een interieur heeft dat de luxe en het comfort van zijn duurdere tegenhanger evenaart.

Carspots: Aston Martin Vantage

Foto’s: Aston Martin

Lees hier ook alles over de vernieuwde Audi RS6. Vergeet ons niet te volgen op ThreadsFacebook en Instagram om geen enkel autonieuwtje meer te missen.

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2024 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons