UFC 296; Colby Covington en Leon Edwards tijdens de persconferentie van UFC 296
YouTube Still: UFC

Alles wat je moet weten over de laatste UFC van 2023: UFC 296

UFC 296 is het laatste evenement van het jaar en zoals altijd pakt de UFC groots uit. Dit keer brengen ze twee titelpartijen en meerdere interessante match-ups naar de T-Mobile Arena in Las Vegas. Kampioen Leon Edwards verdedigt zijn weltergewicht titel tegen Colby Covington, terwijl Alexandre Pantoja zijn vlieggewicht titel riskeert in een rematch tegen de hongerige Brandon Royval.

Naast de twee titelpartijen heeft UFC ook wat publiekslievelingen toegevoegd als Tony Ferguson, Stephen Thompson en Paddy Pimblett. De organisatie wil 2023 duidelijk afsluiten met een knaller en met een line-up zoals die van UFC 296 is vuurwerk gegarandeerd. Tijdens de laatste persconferentie lopen de spanningen hoog op, mede door onsmakelijke trash talk van Covington.

Main event UFC 296: Striker vs Grappler

Hoewel beide weltergewicht vechters de onderdelen van MMA beheersen is het toch een klassieke ‘striker vs grappler’ match-up. Covington staat er bekend om zijn tegenstanders zo oncomfortabel mogelijk te laten voelen door constante druk uit te oefenen. Dit doet hij met slim voetenwerk en voorwaartse druk. Hij dwingt hiermee zijn tegenstanders achteruit te laten vechten. Iets waar veel vechters moeite mee hebben. Gezien Covington een uitstekende worstelaar is, brengt de dreiging van een takedown en controle op de mat extra zorgen met zich mee. Daarnaast heeft de 35-jarige Amerikaan een bodemloze gastank die dit 5 rondes lang kan volhouden.

Hoewel Edwards vooral bekend staat om het staande werk heeft hij meerdere keren bewezen dat hij niet makkelijk naar de grond te halen is. Eenmaal op de mat weet hij snel weer op te krabbelen om zodoende de partij weer naar zijn eigen handen te zetten. Daar waar Covington veel druk uitoefent, brengt Edwards wat meer balans in zijn stijl. Hij weet zijn afstand goed te bewaren en vangt hij voorwaartse druk op door strategisch zijn voetenwerk te gebruiken en met precisie te counteren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door UFC (@ufc)

Edwards zal geduldig moeten vechten en alert zijn tot de kans komt om Covington een onvrijwillig dutje te laten doen. Covington heeft de grootste kans van slagen door Edwards weinig ruimte te geven en zo dichtbij mogelijk te komen. Hier kan hij veel schade aanrichten in de clinch of zijn tegenstander naar de mat trekken om hem te trakteren op een worstelcursus.

Leon Edwards

Weltergewicht kampioen Leon Edwards (21-3, 1 NC) zet tijdens UFC 296 voor de tweede keer zijn titel op het spel. De laatste keer dat de Engelsman een nederlaag te verwerken had was in 2015. Hier werd hij door Kamaru Usman verslagen via jurybesluit. ‘Rocky’ raapte zichzelf op en nam de lange route naar de titel. Hij bleef tegenstanders zes jaar lang neerslaan tot hij in 2022 weer de kans kreeg om tegen Usman te vechten. Dit keer voor de titel. Na vier pittige rondes belandde Edwards in de vijfde ronde waar hij in de laatste minuut Usman raakte met een prachtige headkick. Met deze doodschop verovert Edwards de titel. Eerder dit jaar stonden Edwards en Usman opnieuw tegenover elkaar tijdens UFC 286. Dit keer won Edwards via unaniem jurybesluit en vestigde zichzelf hiermee als onbetwiste weltergewicht kampioen.

Colby Covington

Na een succesvolle start bij de UFC, kreeg Colby ‘Chaos’ Covington te horen dat een verlies mogelijk geen contractverlenging betekende vanwege zijn vermeende gebrek aan persoonlijkheid. Hij veranderde zijn aanpak, werd luidruchtiger en veroverde de interim titel na overwinningen op o.a. Demian Maia en Rafael Dos Anjos. Door blessureleed moest Covington (17-3) zijn titel afstaan. Maar na een winstpartij op Robbie Lawler in 2019, kreeg hij nog een kans op de gordel. De Amerikaan nam het op tegen Kamaru Usman tijdens UFC 245, maar verloor de titelpartij via technisch knock-out. Na winst op Tyron Woodley kreeg Covington in 2021 opnieuw een kans voor de titel tegen Usman. Ook deze partij wist hij niet te winnen. Na een overwinning op voormalig vriend Jorge Masvidal in 2022 keert Covington na ruim anderhalf jaar terug voor zijn titelpartij tegen Leon Edwards tijdens UFC 296.

Wraak gezocht op UFC 296

Alexandre Pantoja, de kersverse vlieggewichtkampioen, begon zijn MMA-reis in 2007 in Rio de Janeiro. Na internationale titels bij RFA en AXS TV tekende hij bij de UFC via TUF 24. Na wisselend succes herpakte Pantoja zich met cruciale overwinningen op Manel Kape en Brandon Royval. Hij kreeg na zijn overwinning op Alex Perez in 2022 de kans om het op te nemen tegen de toenmalig kampioen Brandon Moreno en een jaar later was het zover. Tijdens UFC 290 stootte Pantoja zijn tegenstander Moreno van de troon en werd hij door de jury bekroond tot de nieuwe koning van de vlieggewichten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door UFC (@ufc)

Brandon Royval, uit het Amerikaanse regionale circuit, tekende in 2020 bij de UFC. Ondanks nederlagen tegen Moreno en de huidige kampioen Pantoja, herpakte hij zich met een winreeks van drie partijen waar hij er twee van won in de eerste ronde. De laatste keiharde knock-out tegen Matheus Nicolau geeft Royval niet alleen de kans op een wereldtitel in het vlieggewicht, maar ook de kans om zijn verliespartij tegen de huidige kampioen te revancheren.

One last dance in 2023: UFC 296

Naast deze twee titelgevechten heeft de UFC alles uit de kast gehaald om dit jaar met een knaller af te sluiten. De line-up staat vol legends, opkomende talenten en partijen waar elke échte MMA naar uitkijkt. Wat dacht je van Rakhmonov tegen Thompson? Misschien Ferguson vs Pimblett? Of je nu van het grondwerk houdt of staand vechten: UFC 296 heeft voor eenieder wat wils.

Main Card

 • Leon Edwards vs. Colby Covington
 • Alexandre Pantoja vs. Brandon Royval
 • Shavkat Rakhmonov vs. Stephen Thompson
 • Tony Ferguson vs. Paddy Pimblett
 • Vicente Luque vs. Ian Machado Garry

Prelims

 • Josh Emmett vs. Bryce Mitchell
 • Irene Aldana vs. Karol Rosa
 • Cody Garbrandt vs. Brian Kelleher
 • Casey O’Neill vs. Ariane Lipski

Early Prelims

 • Alonzo Menifield vs. Dustin Jacoby
 • Tagir Ulanbekov vs. Cody Durden
 • Andre Fili vs. Lucas Almeida
 • Martin Buday vs. Shamil Gaziev
 • Randy Brown vs. Muslim Salikhov

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Diaz Twins MMA (@diaztwinsmma)

Je checkt UFC 296 op zondagnacht vanaf 03:00 op Discovery+ of via pay-per-view via de UFC applicatie. Je kunt natuurlijk ook een streampje opgezocht hebben voor 03:00 om het UFC slotstuk van 2023 te checken!

Meer over de wereldwijde vechtsport lezen? Volg ons op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Giovanni Tjin-A-Koeng

Giovanni Tjin-A-Koeng

Gastredactie
Giovanni leeft en ademt vechtsport. Naast het maken van content op zijn eigen kanalen schrijft hij nu ook voor DAY1. Als je iets wil weten over MMA of kickboken heeft Giovanni jouw rug!
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons