GTA 6 Hacker; lester in GTA V
Foto: Rockstar Games

18-jarige puber die Rockstar Games hackte krijgt levenslang TBS

In het Verenigd Koninkrijk is de 18-jarige Arion Kurtaj veroordeeld tot levenslang in een beveiligd ziekenhuis. De bizarre straf volgt na zijn dreigement om direct na zijn vrijlating het hacken weer te hervatten. Rockstar leed door de hackactiviteiten van de puber financiële schade.

Inmiddels weten we de hoed en rand van GTA 6, althans als we alle geruchten mogen geloven. Voordat er nog maar een officiële trailer geplaatst was, gooide deze 18-jarige jongen al beelden online van de game. Samen met zijn vrienden van hackerscollectief Lapsus$ slaagde hij erin om met een Amazon Firestick en smartphone de beveiliging van Rockstar Games te doorbreken en 90 interne video’s van GTA 6 te lekken. Deze actie kostte Rockstar naar schatting 5 miljoen dollar en veroorzaakte grote paniek binnen het bedrijf. Kurtaj kwam eerder op borgtocht vrij voor de hack op Nvidia, maar zoals hierboven beschreven had hij nog enige moeite met het houden aan de voorschriften.

Somber toekomstperspectief

Cybercriminaliteit en Kurtaj gaan hand in hand met elkaar. Zijn gebrek aan berouw én uitspraken in de rechtbank om door te gaan met zijn hackpraktijken zorgen ervoor dat hij nu levenslang TBS opgelegd krijgt. Tijdens een mentale screening bleek dat hij ‘erg gemotiveerd’ was om zijn hackactiviteiten voort te zetten. Dit, gecombineerd met zijn verschillende mentale beperkingen, leidde tot de conclusie dat hij een voortdurend gevaar vormt voor de samenleving. Bij Rockstar Games hangt in ieder geval de vlag uit, want op Kurtaj na is het nog niemand gelukt om het bedrijf zo grootschalig te hacken.

GTA 6 Hacker

De zaak toont aan waar cybersecurity-experts al jaren voor waarschuwen. Online bewustwording en strenge beveiligingsmaatregelen zijn nodig om cyberaanvallen in de kiem te smoren of nog beter voorkomen. Naast de aanpak van online veiligheid is het ook van belang om de ernst van cybercriminaliteit in te zien. De zaak van deze 18-jarige puber legt deze punten pijnlijk bloot.

Om niets meer te missen van al het GTA nieuws volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over GTA en Tech check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons