Oplichting in de wereld van cryptocurrencies ligt altijd op de loer. Hoewel lang niet iedereen hiermee te maken krijgt, nam de omvang in de afgelopen jaren wel toe. De schade is meestal enorm en lang niet alles wordt teruggevonden. Hoeveel schade is er in 2024 geleden? En op welke manieren kun jij jezelf hiertegen beschermen? Lees snel verder!
Schade door oplichters in 2024 gestegen met 21%
Elk jaar deelt de data-analysewebsite Chainalysis een rapport waarin de hacks en oplichtingspraktijken van het afgelopen jaar worden besproken. In dit document valt te lezen dat er in 2024 voor een totaal van 2,2 miljard dollar aan cryptocurrencies is gestolen. Een enorm bedrag, zeker als je weet dat dit een toename van 21% is ten opzichte van 2023.
Hoewel je zou denken dat oplichters vooral gefocust zijn op bitcoins, blijkt niets minder waar. Ruim 60% van alle gestolen digitale munten betreft zogenaamde stablecoins: munten die dezelfde waarde volgen als traditionele valuta, zoals de Amerikaanse dollar of de euro.
DeFi-platforms brengen veel risico’s met zich mee
Nu we weten hoeveel schade er is aangericht in 2024, is het ook goed om te weten op welke manier de scammers dit hebben gedaan, zodat ook jij weet in welke sectoren je wellicht meer risico loopt. Het onderzoek van Chainalysis zegt hierover dat de meeste crypto’s werden gestolen op decentralized finance (DeFi) platforms. Dit zijn gedecentraliseerde crypto-exchanges, die vaak met minder bekende coins werken en ook minder goed beveiligd zijn.
Nu hoor ik je denken: waarom kiezen handelaren dan voor deze platforms? Dat is eenvoudig te verklaren. Hier kunnen nieuwe munten en projecten makkelijker gelanceerd worden dan op de grote platforms. Voor investeerders is dit interessant, want als zij de munt al vroeg kunnen kopen voor een lage prijs, dan kunnen ze wellicht veel winst behalen als het project uiteindelijk succesvol wordt en gelanceerd is op een grote crypto-exchange.
CLAIM JE GRATIS CRYPtO
Gestolen wachtwoorden
Na deze sector staan gestolen wachtwoorden bovenaan. Door middel van neppe e-mails en sms’jes met links naar verdachte websites lukte het scammers om ruim 963 miljoen dollar te stelen! Wanneer slachtoffers de links volgden, kwamen zij op websites die bijna niet van de echte variant te onderscheiden waren. Doordat zij daar bijvoorbeeld probeerden in te loggen in hun accounts, kregen de oplichters alle informatie zo in hun schoot geworpen.
Nu verwacht je misschien dat jij daar nooit in zal trappen, maar deze oplichtingspraktijken worden steeds vernuftiger. Kwaadwillenden gaan steeds verder om betrouwbaar over te komen en maken hiervoor ook gebruik van bijvoorbeeld artificial intelligence (AI).
In de laatste maanden van 2024 leek de focus van hackers vooral te liggen op de grotere crypto-exchanges. Een verklaarbare keuze, omdat een hack hier in één klap veel meer geld zal opleveren dan wanneer men accounts één voor één openbreekt. Ook op deze platforms is het dus belangrijk om jezelf goed te beschermen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Zo bescherm jij jouw crypto-bezittingen
Misschien klinkt het ingewikkeld, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Met een aantal extra maatregelen kun jij de kans op een hack al flink verkleinen. Een van de belangrijkste beveiligingen die je kunt toepassen, is de zogenaamde 2FA-authenticatie. Hierbij moet je na het inloggen ook nog een code invoeren die meestal naar je telefoon wordt gestuurd in een sms. Zo kan iemand zonder jouw telefoon niet inloggen. Dit maakt het voor hackers al een heel stuk lastiger om jouw crypto’s te stelen.
Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat crypto-exchanges nooit om jouw gegevens zullen vragen. Niet via de telefoon, maar ook niet via sms of e-mail. Houd deze informatie dan ook altijd voor jezelf. Klik je toch op een link, check dan altijd bovenin het scherm of het webadres wel klopt. Oplichters gebruiken vaak een domein dat net één letter of een speciaal teken afwijkt van de originele website.
Wees dus alert op details en deel nooit persoonlijke informatie. En als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.