Wie van deze vermogende ondernemers zal TikTok kopen?

Het meest populaire platform met korte filmpjes is natuurlijk TikTok. Want zeg nou zelf: ook jij hebt deze app vast wel meer dan eens gebruikt. Het snelgroeiende sociale mediaplatform is de afgelopen jaren wereldwijd enorm populair geworden. Eind 2024 had de app namelijk al bijna 1 miljard gebruikers. Maandelijks zijn er bijna 50 miljoen actieve gebruikers, die gemiddeld anderhalf uur per dag door de filmpjes ‘swipen’. Recentelijk kwam het platform echter in de problemen en ging het zelfs even op zwart voor de Amerikanen. 

TikTok toch weer online voor 75 dagen

Aan het einde van de termijn van voormalig Amerikaans president Joe Biden besloot hij dat TikTok zijn banden met China volledig moest loslaten. Mocht het bedrijf hier niet naar luisteren, dan zou het platform in de Verenigde Staten offline gaan. Slechts enkele uren voordat de presidentstitel officieel werd overgedragen aan Donald J. Trump, werd TikTok daadwerkelijk ontoegankelijk voor Amerikaanse gebruikers.

Nog geen 24 uur nadat de app op zwart ging, gaf Trump de opdracht om de populaire app weer beschikbaar te maken voor zijn landgenoten. In de tussentijd had hij namelijk al een deal onderhandeld met het bedrijf achter TikTok: ByteDance. Het platform mocht voorlopig weer online komen, mits het binnen 75 dagen (deels) zou worden verkocht aan een Amerikaanse partij. Waar Trump een voorstel heeft gedaan om de helft van het bedrijf in Amerikaanse handen te brengen, heeft het hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten bepaald dat het platform volledig moet worden verkocht aan een Amerikaanse partij, anders zal het alsnog verdwijnen. Wat ByteDance nu precies moet doen is voor velen onduidelijk. Wellicht zou het verkopen van een deel van het bedrijf al voldoende kunnen zijn.

Kopers moeten tussen de 84 en 200 miljard dollar neerleggen

Hoeveel er precies betaald zou moeten worden voor het platform is lastig in te schatten. TikTok is op dit moment al zo groot en heeft mogelijk nog veel meer potentie. Hierdoor lopen de schattingen sterk uiteen. De bedragen variëren van 84,2 miljard dollar tot wel 200 miljard dollar. Maar wie of welk bedrijf kan zo’n gigantisch bedrag in zo’n korte tijd op tafel leggen?

De geruchten over mogelijke kopers gaan alle kanten op. Namen van verschillende miljardairs zoals Elon Musk worden genoemd, evenals grote technologiebedrijven als Microsoft, Google en Amazon. Een naam die echter bijzonder serieus lijkt te zijn, is niemand minder dan Jimmy Donaldson, beter bekend als “MrBeast”. De invloedrijke contentcreator heeft met zijn filmpjes door de jaren heen niet alleen zijn populariteit vergroot, maar ook zijn privékapitaal aanzienlijk weten op te bouwen. Inmiddels wordt zijn vermogen geschat op meer dan 1 miljard dollar. Samen met een groep investeerders heeft Donaldson serieuze plannen om het platform over te nemen.

Officieel bod van TikTok-ster MrBeast

Wie de andere investeerders precies zijn, is niet volledig bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat Jesse Tinsley, oprichter van Employer.com, zich onder hen bevindt. Tinsley is een succesvolle ondernemer en eveneens miljardair. Vermoedelijk bezitten de overige investeerders aanzienlijk meer kapitaal, aangezien Donaldson en Tinsley samen bij lange na niet het benodigde bedrag kunnen neertellen.

In een video op TikTok maakte MrBeast officieel bekend dat hij samen met zijn investeerders een bod wil uitbrengen. Hoe hoog dat bod precies is, wordt echter nergens vermeld. Vermoedelijk zal het exacte bedrag pas naar buiten komen als de onderhandelingen verder gevorderd zijn of wanneer er daadwerkelijk sprake is van een verkoop. Voorlopig blijft het dus vooral speculeren over de toekomst van TikTok en welke Amerikaanse partij het platform in handen zal krijgen.

Is dit het einde van TikTok?

Met de deadline van 75 dagen in zicht en de enorme bedragen die ermee gemoeid zijn, is het de vraag welke partij daadwerkelijk in staat zal zijn om TikTok over te nemen. Als geen enkele koper zich meldt of als er geen deal wordt bereikt, zou dit het einde kunnen betekenen van TikTok in de Verenigde Staten. Dat zou niet alleen een enorme klap zijn voor het platform zelf, maar ook voor de miljoenen Amerikaanse gebruikers die dagelijks actief zijn op de app en in sommige gevallen hier ook geld aan verdienen. De komende weken zullen cruciaal zijn voor de toekomst van het platform en de wereldwijde sociale media-industrie.

Deel dit artikel

Nick de Jong

Nick de Jong is sinds 2025 actief bij DAY1. Naast zijn rol als juridisch ondersteuner binnen de overheid, verdiept hij zich al sinds 2015 in cryptocurrencies. Hij is gefascineerd door de technologie achter digitale valuta en de maatschappelijke impact ervan. Met zijn specialisaties in blockchain en marktanalyses zet Nick zich in om ingewikkelde cryptovraagstukken toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed publiek.

Copyright © 2025 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons