Fury en Usyk
Videostill Youtube: Top Rank Boxing

Tyson Fury en Oleksandr Usyk gaan titanenstrijd in februari eindelijk aan

Na het cross-over spektakel van Tyson Fury en Francis Ngannou pakt de zwaargewichtdivisie in het boksen meteen door. De ongeslagen Fury neemt het op 17 februari 2024 op tegen de eveneens ongeslagen Oleksandr Usyk voor het onbetwiste wereldkampioenschap bij de zwaargewichten. Een historisch gevecht met de toepasselijke naam Ring of Fire.

Deze partij stond eigenlijk gepland voor 23 december, een kleine twee maanden na de partij van Fury en Ngannou. Ngannou bleek een pittigere kluif dan gedacht, waardoor 23 december iets te vroeg kwam voor de Britse kampioen. De titanenstrijd tussen Fury en Usyk is dus opgeschoven naar 17 februari 2024. In Saudi-Arabië vechten de beste zwaargewichten ter wereld uit wie de échte, onbetwiste wereldkampioen wordt.

All-in: ongeslagen Fury en Usyk

De ongeslagen status van zowel Fury als Usyk maakt deze partij extra interessant. Want naast de kampioensriemen is een perfect record natuurlijk ook iets wat je als bokser liever niet kwijtraakt. The Gypsy King heeft op dit moment een record van 34-0-1 met 24 knock-outs. Usyk heeft een record van 21-0 met 14 knock-outs. Indrukwekkende cijfers, maar zoals Conor McGregor het ooit treffend zei: “Somebody’s 0 has got to go”. Tenzij het een gelijkspel wordt, maar de kans hierop is nihil.

Die 0 was Fury onlangs al bijna kwijt na zijn partij tegen Francis Ngannou. Hoewel vooraf door veel mensen werd gedacht dat dit een makkie zou worden voor de Brit, verbaasde Ngannou vriend en vijand met een fraaie performance. Volgens de publieke opinie had Ngannou die partij zelfs moeten winnen, maar de jury gaf het voordeel met een split decision toch aan Fury.

De trots van Oekraïne

Ook Usyk is in zijn laatste partij niet onverslaanbaar gebleken. The Cat kreeg van zijn tegenstander Daniel Dubois een harde bodyshot te verduren, ging naar de grond en had meer dan 10 tellen nodig om te herstellen. De scheidsrechter beoordeelde het echter als een stoot onder de gordel, waardoor Usyk door mocht en de partij alsnog won. Beide kampioenen zijn in hun laatste partijen dus al aan het wankelen gebracht.

Wachten wordt beloond

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om dit gevecht letterlijk voor elkaar te boksen. Dat gaat eigenlijk al terug naar 2017. Anthony Joshua versloeg Wladimir Klitschko en na dat gevecht daagde hij Tyson Fury voor het eerst uit voor een Britse clash der kampioenen. Fury kampte in die periode nog met zijn mentale problemen en verslaving, maar een gevecht tussen de twee landgenoten hing sindsdien jarenlang in de lucht.

Toen was daar ineens Oleksandr Usyk, een cruiserweight bokser die in 2021 de titels van Joshua afsnoepte en deze is een rematch met succes verdedigde. Hierdoor werd een gevecht tussen Fury en Usyk logischer dan het Britse onderonsje. The Gypsy King leek daar anders over te denken, want die nam eerst nog partijen tegen Derek Chisora en Francis Ngannou aan en daagde in de tussentijd toch Anthony Joshua nog een aantal keren uit. Zonder succes.

Gevecht van de eeuw: Fury en Usyk

Inmiddels is het gevecht tussen Fury en Usyk onvermijdelijk. Op 17 februari 2024 zien we dus eindelijk wie de allerbeste bokser in het zwaargewicht is. De winnaar neemt alle mogelijke kampioensgordels mee naar huis en wordt gekroond tot de eerste onbetwiste zwaargewichtkampioen sinds Lennox Lewis in 1999.

@tntsports Tyson Fury went OFF on Oleksandr Usyk 😳 #RingofFire | #FuryUsyk | Feb 17 #Boxing #TysonFury #Fury #Usyk #OleksandrUsyk ♬ original sound – TNT Sports

Meer over de wereldwijde vechtsport lezen? Volg ons op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons