GLORY 87
Foto: GLORY Kickboxing

GLORY 87: Beztati blijft koning en bloederig zwaargewichtspektakel

Zaterdag 19 augustus stond bij vechtsportliefhebbers rood omcirkeld in hun agenda. De vechtkaart van GLORY 87 stond tjokvol en de verwachtingen waren hooggespannen. GLORY-kampioen Tyjani Beztati verdedigde zijn riem tegen RISE-kampioen Kaito Ono in het lichtgewicht en de winnaar van het viermans zwaargewichttoernooi vecht einde dit jaar op de $ 500.000 GLORY Grand Prix. In dit artikel lees je alles over het vechtspektakel aan de Maas.

Tijdens de prelims van GLORY 87 was het de derde keer scheepsrecht voor de Marokkaan Imad Hadar. Hij wist de partij op punten te winnen van de Poolse Bartosz Muszynski. In het openingsgevecht van de avond versloeg de Servische zwaargewicht Nikola Filipovic, Roemeen Cristian Ristea. De partij werd gewonnen op punten.

Rajadbzadeh imponeert tegen Amine tijdens GLORY 87

Het eerste gevecht van de hoofdkaart was meteen de controversieelste. Als we het hebben over bad blood gevechten is dit er een. De beloftevolle Mohamed Amine stond tegenover een ware vechtmachine uit Azerbeidzjan: Bahram ‘The Golden Wolf’ Rajabzadeh. De twee zijn alles behalve vrienden. Tijdens de weigh-ins op vrijdag werd er zowel verbaal als non-verbaal al stevig uitgehaald. De Azerbeidzjani liet zich in de eerste halve finale van het viermanstoernooi meteen gelden met veel snelle trappen en knieën. Dit zwaargewicht-gevecht leek dan ook eerder op een die je normaal ziet in het vedergewicht.

Tijdens dit toernooi geldt de regel dat je verliest als je twee keer in een ronde acht tellen hebt gekregen. Dit om de schade voor de vechters te beperken, aangezien de winnaar later op de avond nóg een keer de ring in moeten. Amine kreeg in de tweede ronde een trap in zijn klokkenspel, maar kreeg daarvoor toch zijn eerste acht tellen. Nadat hij later in de ronde de zoveelste gesprongen knie van Rajabzadeh weg moest koppen en zijn tweede acht tellen kreeg, was het over en sluiten voor Amine. Rajabzadeh kon zich voorbereiden op de finale.

Jürjendal verrast tegen Terpstra

Nederlands hoop was voor de volgende partij in het zwaargewichttoernooi gevestigd op de boomlange Martin Terpstra uit Friesland. Hoewel Uku Jürjendal eruit ziet als een absolute tank, leek de 2.07 meter lange Terpstra met zijn lengte op voorhand de favoriet. De Fries zette Jürjendal al snel vast in de hoek, maar maakte daar te weinig gebruik van. De spierbundel uit Estland had slechts enkele stoten nodig om Terpstra naar de grond te krijgen. Die stond nog wel op, maar helemaal terug op de wereld was hij nog niet. Jürjendal had slechts enkele stoten nodig om zijn tegenstander nog een keer naar de grond te krijgen en de overwinning binnen te slepen.

Kaffa troeft El Hammouti af

In het vedergewicht namen Mohamed El Hammouti en Jan Kaffa het tegen elkaar op. Bij de lichtere gewichtsklassen zie je vaak een hoog tempo, snelle acties en veel energie. Dat is precies wat we deze partij ook te zien kregen. In de eerste ronde was El Hammouti licht in het voordeel met veel harde trappen. De Nederlandse Marokkaan leek zijn kruit in de eerste ronde echter al verschoten te hebben. In de tweede en derde ronde lag het initiatief meer bij Kaffa. De Nederlander – die naast kickbokser ook kapper is – overtuigde alle juryleden en won dus via een unanieme jurybeslissing.

Groenhart wint van lastige Akipa

Voor Murthel ‘The Predator’ Groenhart was het gevecht tegen de Duitse Cihad Akipa een belangrijke. De Amsterdamse Surinamer keerde tijdens Collision 5 terug bij GLORY, maar verloor die partij van kampioen Endy Semeleer. Tegen Akipa kreeg Groenhart de kans om te laten zien wat hij nog waard is.

Het gevecht ging in de eerste twee rondes redelijk gelijk op. De Duitser zocht continu de clinch en miste hierdoor erg veel van zijn stoten. Daardoor oogde het niet altijd even fraai, maar The Predator deed wat hij moest doen: winnen. In de derde en laatste ronde gooide Groenhart veel meer energie in de strijd dan zijn tegenstander en trok daarmee de winst naar zich toe. De jury was daarover unaniem. Wat zijn plannen zijn na dit gevecht? “Ik wil die kampioensriem weer terug.” Duidelijke taal!

Boapeah gaat na winst op Shaun voor titel

Michael ‘Time Bomb’ Boapeah kreeg tijdens GLORY 87 kans op revanche. Tijdens GLORY Collision 4 stond de Nederlandse Ghanees ook al in de ring tegen Sergej Braun en liep daar tegen zijn enige verliespartij in zijn carrière aan. Het was dus tijd om dat recht te zetten.

De 23-jarige Boapeah greep de kans op eerherstel met beide handen aan. Time Bomb stond kalm en gecontroleerd in de ring, combineerde mooi en deelde rake trappen uit aan zijn tegenstander. Braun bleef tot de laatste bel taai terugvechten, maar de jurybeslissing was unaniem in het voordeel van Boapeah. Dat levert hem meteen een titelgevecht op tegen de huidige kampioen Donovan Wisse tijdens GLORY 89 in Bulgarije.

Beztati overklast Ono

Wanneer Tyjani ‘The Wonderboy’ Beztati de ring in stapt, weet je van tevoren eigenlijk al wie er als winnaar uit het gevecht komt. Het maakt dan niet eens zoveel uit wie de tegenstander is, De Nederlandse Marokkaan is de laatste jaren onverslaanbaar. Japanner Kaito Ono – kampioen van andere kickboksorganisatie RISE – mocht tijdens GLORY 87 een poging wagen, maar kwam er niet aan te pas.

Het is natuurlijk nooit makkelijk om de ring in te stappen en trappen en stoten te incasseren. Maar zo liet Beztati het er wel uitzien tegen Ono. De kampioen wist zijn lengtevoordeel goed te benutten, vocht zeer kalm en gecontroleerd en verdedigde zijn titel bijna moeiteloos. Alle vijf de juryleden gaven alle vijf de rondes aan Beztati. Dat zegt genoeg.

The Wonderboy heeft zijn titel nu vier keer met succes verdedigd. De vraag is nu een beetje wie of wat Beztati nog kan uitdagen. Hij maakt er geen geheim van dat hij ook een bokscarrière ambieert, het liefst gecombineerd met zijn carrière bij GLORY. Het lijkt er dus op dat we Beztati de komende jaren extra vaak aan het werk gaan zien. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen!

Rajabzadeh wint zelfs met zware blessure tijdens GLORY 87

Rajabzadeh maakte in zijn eerste partij veel indruk, deelde veel trappen uit, maar moest er ook een paar incasseren. Dat zorgde ervoor dat hij wat mank de ring in liep voor de finale. Maar daar was tijdens de finale tegen Uku Jürjendal weinig van te merken. Hoewel het tempo iets lager was, waren de slagenwisselingen en combinaties nog net zo snel en net zo hard. Het initiatief kwam vooral van de man uit Azerbeidzjan en dat leverde hem dan ook de winst op. Alle juryleden scoorden de pot 30-27.

Rajabzadeh en Jürjendal streden om een plek bij de Grand Prix, het achtmanstoernooi van 30 december, waar de beste zwaargewichten vechten om de prijzenpot van 500.000 euro. Rajabzadeh kan zich dus voorbereiden op een nieuw toernooi tegen de allerbesten. Dan moet hij wel eerst zorgden dat zijn voet geneest van deze avond, want daar spoot het bloed uit alsof het een Super Soaker was.

Melvin Manhoef terug bij GLORY?

Alle GLORY-evenementen zijn tegenwoordig bij Videoland te zien. Mark Schaaf is de presentator en levende legendes Melvin Manhoef en Remy Bonjasky zijn de analisten. Van Manhoef is bekend dat hij het vechten moet los laten. Ondanks zijn eerder aangekondigde pensioen, blijft het toch kriebelen om nog een keer de ring in te stappen. En dat lijkt nu ook snel te gebeuren.

Verslaggever Nesim El Ahmadi sprak na de show namelijk met Gökhan Saki, nog zo’n legende die nog wel even door wil knokken. Hij daagde zijn goede vriend Manhoef uit voor een partij. In 2010 vochten de twee al eens tegen elkaar, toen was Saki de betere. Manhoef is dus uit op revanche en lijkt in onderhandeling te gaan met GLORY om de rematch rond te krijgen. Dat wordt knallen!

Om niets meer te missen van alle DAY1 content abonneer jij je hier op de nieuwsbrief en volg je ons op social media!  

Deel dit artikel

Max Smit

Gastredactie
Max schrijft graag, vooral over vechtsport. Hoewel zijn eigen talent meer ligt bij balsporten als voetbal, tennis en bierpong, ligt zijn hart meer bij (kick)boksen en MMA. Maar Max kan beter schrijven dan knokken. Daag hem dus gerust uit voor een potje bierpong, over vechtsport maakt hij liever mooie verhalen.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons