Sam Altman; Sam Altman sprekend op een techconferentie
Foto: Flickr / TechCrunch

Sam Altman teruggekeerd bij OpenAI, maar drama is nog niet voorbij!

De introductie van ChatGPT – iets wat begon als een klein project binnen OpenAI – zorgde voor een keerpunt in de wereld van Artificial Intelligence. Opeens was AI er op een makkelijke manier voor iedereen en raakte we ermee bekend. Echter liep het binnen de muren van OpenAI allesbehalve lekker en leek het eerder op een spannende soapserie dan een techbedrijf. Vijf dagen was Sam Altman geen directeur meer van OpenAI en vertrok hij naar Microsoft. Toen plotseling was hij het weer wel. Wat gebeurt er allemaal?   

Om onduidelijke redenen werd de CEO van OpenAI, Sam Altman plotseling ontslagen. Geruchten gaan rond dat hij niet transparant genoeg was en er geen vertrouwen meer was in de techpresident, waardoor het bestuur hem naar buiten heeft gewerkt. Al snel werd bekend dat Sam aan de slag is gegaan bij Microsoft om leiding te geven aan geavanceerd onderzoek binnen de kunstmatige intelligentie. Medewerkers van ChatGPT waren het hier ab-so-luut niet mee eens en dreigde op te stappen. Ze willen Altman terug als CEO. U vraagt, ik lever; na 5 dagen keert Sam Altman weer terug als directeur van OpenAI.

Microsoft

Toen Altman de afgelopen week weer de leiding van het bedrijf in handen kreeg, is het grootste gedeelte van het oude bestuur van ChatGPT vertrokken naar een functie elders. Een tijdelijk bestuur werd gecreëerd en kreeg de taak om een nieuw en groter bestuur aan te wijzen. Er werd duidelijk gemaakt dat Microsoft, de grootste investeerder van OpenAI, zeggenschap aan de tafel zou krijgen. Hoewel het zeggenschap wel komt, is het nog niet bekend op wat voor manier. Het miljardenbedrijf mag momenteel plaats nemen als een observerend lid en geen stem uitbrengen.

‘The ring of power can corrupt’

Elon Musk heeft zijn eigen mening en theorieën over waarom CEO Sam Altman ontslagen werd bij OpenAI. Hij maakt zich zorgen dat medewerkers van OpenAI iets gevaarlijks ontdekte bij het programmeren van nieuwe AI-programma’s. Musk heeft al eerder gewaarschuwd voor de risico’s die AI met zich meebrengen. De techmiljardair Musk is mede-oprichter van OpenAI, maar is tegenwoordig niet meer actief betrokken bij het techbedrijf. Hij geeft zelf aan gemengde gevoelens te hebben over Sam. Met een citaat uit The Lord of the Rings, ‘The ring of power can corrupt’ bedoelt hij te zeggen dat macht de macht van Altman corruptie in de hand kan werken.

Status quo Sam Altman en OpenAI

Er zijn intense discussies gevoerd om het bedrijf bij elkaar te houden als een vrolijke familie, maar Altman zwaait met de scepter en creëert nu een nieuw bestuur. Het lijkt erop dat een rooskleurige toekomst voor Sam Altman sinds de terugkomst naar OpenAI is veiliggesteld. Zo is er een nieuw bestuur met Bret Taylor, voormalige CEO van softwaregroep Salesforce als voorzitter aangewezen. Ook de voormalig Amerikaanse minister van Financiën Larry Summers en Adam D’Angelo, CEO van Quora zullen deel van dit bestuur uitmaken. Het is nog onduidelijk wie van het huidige bestuur ook definitief ‘mag’ blijven. ‘De details worden nog uitgewerkt’, meldt OpenAI. Het bedrijf heeft een ‘principeakkoord’ bereikt en gaat nu in op de details.

Toekomst Sam Altman en OpenAI

Op de korte termijn wordt niet verwacht dat er iets gaat gebeuren met ChatGPT. De lange termijn is daarentegen wel een stuk onzekerder. Veel gaat afhangen van hoe het bestuur reageert op de druk vanuit de medewerkers en de druk die de investeerders achter de schermen nog altijd met zich meedragen. Nu het onrustig is achter de muren van OpenAI, kloppen steeds meer klanten aan bij de concurrentie. Bedrijven zoals Meta en Anthropic worden benaderd. Hiernaast helpt het ook niet mee dat sommige investeerders adviseren om niet al hun geld op één partij in te zetten, maar gebruik te maken van meerdere AI-programma’s.

Om niets meer te missen van DAY1 volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over tech check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Milena Kiers

Milenka Kiers

Gastredactie
Milenka is van jongs af aan geïnspireerd door ondernemers. Hoe ruwer het verhaal, hoe beter. In 2022 zette ze de eerste stappen als ondernemer binnen de communicatiebranche en nu deelt ze haar passie voor lifestyle en ondernemerschap ook op DAY1 in de vorm van geschreven content. Naast het schrijven voor DAY1 kan ze ook jouw bedrijf voorzien van scherpe teksten en effectieve marketing.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons