NFT Ingestort

NFT-markt ingestort en bereikt een all time low

In de digitale wereld van het geld zijn er een hoop investeringsmogelijkheden. Zo kun je geld stoppen in crypto, online handelen in aandelen en digitale kunst kopen a.k.a. NFT’s. De markt is volledig ingestort en jouw digitale Van Goghje is nog amper iets waard. 

In 2021 begon de hype rondom NFT’s. De digitale kunstwerken waren een sleutel tot exclusieve feesten, online bekendheid en met een beetje geluk kon je er schatrijk mee worden. De NFT werd gezien als het nieuwe goud, maar dit blijkt nu anders. Nu de rookwolken van deze hype zijn opgetrokken is de NFT geen stuiver meer waard en zitten er een hoop mensen met hun NFT in de maag.

NFT ingestort: From hero to zero

Onderzoekers van DappGambl doken in deze keldering en hun bevindingen lijken op de scene uit een bloedige horror. In 2021 en 2022 werd er voor miljoenen dollars gehandeld in de NFT’s. De situatie is inmiddels drastisch veranderd: de wekelijkse verhandelde waarde was in juli van dit jaar zo’n 80 miljoen dollar, slechts 3 procent van de waarde op het moment van de piek in augustus 2021. Van de 73.257 NFT-collecties die de website onderzocht, hebben er 69.795 op dit moment een marktwaarde van 0 Ethereum. Ja, je leest het goed; 0 Ethereum. Dat betekent dat 95 procent van de mensen die in het bezit zijn van een NFT-collectie momenteel een waardeloze investering in handen hebben. Dat zijn 23 miljoen mensen die in bezit zijn van een NFT die is ingestort.

“Dit laat het ongelooflijke risicovolle karakter zien van de NFT-markt en het onderstreept de noodzaak van zorgvuldig onderzoek voor het doen van dure aankopen”, zegt DappGambl.

NFT en de sterren

De handel in de digitale kunstwerken werd aangeslingerd door de aankopen van grote celebs in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Eminem kocht in 2021 de Bored Ape Yacht Club #9055, die wel wat overeenkomsten vertoont met de artiest, zo heeft de NFT accessoires die Eminem zelf vaak draagt naar optredens. De NFT is aangeschaft voor € 412.888,- en nu nog maar € 52.880,- waard, wat een daling betekent van 87,2%.

De NFT is passé

De NFT-markt lijkt op het moment een bodemloze put. Van alle NFT-collecties blijkt 80% niet verkocht te zijn. Long story short en een lesje economie van DAY1: de vraag overstijgt het aanbod gigantisch. “Dit aanbodoverschot creëert een kopersmarkt, waarin potentiële investeerders veeleisender worden en de stijl, zeldzaamheid en mogelijke waarde van NFT’s zorgvuldig afwegen voordat een aankoop wordt gedaan.” In het onderzoek wordt de markt in de volgende woorden omschreven:  “zeer speculatieve en volatiel.”

NFT Markt
Foto: DappGambl

Naast het financieel ongunstige karakter van de NFT, is de markt ook niet erg milieuvriendelijk. DappGambl vond tijdens hun onderzoek ruim 195.000 niet verkochte NFT’s. Deze verbruiken bij elkaar evenveel CO₂ als 2048 huishoudens. Dit komt, omdat het maken van een NFT veel electriciteit kost.

De toekomst van digitale kunst

Ondanks dat de markt volledig op zijn gat ligt en hieruit kruipen een hele opgave is, houdt DappGambl hoop. Om de waarde van een NFT op te krikken moet hij meer betekenis hebben. Zo is er geopperd om de eerste editie van Pokémon-kaarten om te zetten in een digitaal kunstwerk. Of dat een NFT inzetbaar is in de echte wereld.

Volg ons op social media en abonneer op onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons