Mark Zuckerberg
Foto: Wikimedia Commons

Mark Zuckerberg bouwt gigantisch privédorp aan de Hawaïaanse kust

De grote baas van techbedrijf Meta, Mark Zuckerberg, is bezig met een van de grootste bouwprojecten aller tijden in de VS. Het project, genaamd Koolau Ranch, wordt naar verluidt gebouwd op het eiland Kauai en zal een kleine 250 miljoen euro gaan kosten. Het bouwproject van de techmiljardair telt talloze boomhutten, een enorme ondergrondse bunker en een dorp met enkel villa’s. 

Volgens techwebsite Wired moest het gehele project geheim blijven. Door een knap staaltje journalistiek zijn nu toch de eerste beelden van het eiland opgedoken. Zuckerberg kocht het uitgestrekte terrein op het eiland Kauai al in 2014. Het onderzoek van Wired maakt nu duidelijk welke plannen de techmiljardair ermee heeft.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WIRED (@wired)

Plattegrond Koolau Ranch

Op het uitgestrekte landgoed van Zuck zullen bovengronds 12 herenhuizen gebouwd worden. Centraal staan er twee ruime villa’s die omringd worden door elf schijfvormige boomhutten. Deze laatste worden weer verbonden middels touwbruggen. De twee villa’s op het landgoed bieden samen minstens 30 slaapkamers en 30 badkamers aan. Naast genoeg ruimte voor jou en al jouw maten, kun je ook de sportschool opzoeken in de privé fitnessruimte, baden in een van de zwembaden, alle poriën schoon zweten in een van de sauna’s en mocht je ervan houden een potje tennissen op een eigen baan.

Schuilplaats Mark Zuckerberg

Het meest bizarre aan het project is de ondergrondse bunker van zo’n 5000 vierkante meter. Deze wordt via tunnels gekoppeld aan de villa’s en zijn the place to be in het geval van het einde der tijden. De bunker heeft geluiddichte muren zien zijn gemaakt van metaal en beton. Het betonnen bouwwerk, net als de rest van het landgoed, is volledig zelfvoorzienend qua elektriciteit en omvat woon- en werkruimtes, evenals een ontsnappingsluik voor noodgevallen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WIRED (@wired)

Geheim

Een project als deze volledig geheim houden blijkt onmogelijk. Om de privacy en veiligheid te waarborgen, is het gehele domein omringd door een twee meter hoge muur. Naast deze privacy-maatregel moet iedereen die er werkt een speciaal contract tekenen. In dit contract staat dat je geen contact mag zoeken met de buitenwereld over het landgoed en als je dit wel doet je baan kwijt bent. Zo kun je voor het delen van foto’s op social media jouw baan op het terrein kwijtraken.

Boos op Mark Zuckerberg

Hawaïaanse belangenorganisaties beweren dat het landgoed deel uitmaakt van een bredere trend waarbij rijke mensen land van Hawaïanen afnemen. Een petitie uit 2020 op Change.org stelt dat Hawaïanen al genoeg worden mishandeld en dat hun land belangrijk voor hen is. In 2020 ontkende een woordvoerder van Zuckerberg dat er families zijn ‘uitgezet’. De woordvoerder benadrukte dat de techmiljardair en zijn vrouw Priscilla Chan zich inzetten voor liefdadigheidsorganisaties op Kauai die onderwijs en gezondheidszorg verbeteren, natuurbehoud bevorderen en helpen bij herstel van overstromingen en Covid-19. Het grootste deel van het land wordt gebruikt voor landbouw, veeteelt, natuurbehoud, open ruimtes en behoud van wilde dieren.

Om niets meer te missen van DAY1 volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over tech check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons