Beeld: Michael Martinelli via Unsplash
Beeld: Michael Martinelli via Unsplash

Je eigen huishoudrobot in 2026? Tesla maakt het waarschijnlijk mogelijk!

Tientallen jaren geleden dachten de futuristen van onze samenleving dat wij in de huidige tijd al wel zouden beschikken over vliegende auto’s, op vakantie zouden gaan naar Mars en ons voedsel uit een 3D-printer zou komen. Ondanks dat we vandaag de dag nog niet zo ver zijn, zullen we in 2026 mogelijk al kunnen beschikken over onze eigen huishoudelijke robot, een zogenaamde humanoïde.

Geen huishoudelijke taken meer door komst robots

Vorig jaar onthulde de tech-ondernemer Elon Musk de voortgang van zijn nieuwste producten. Een van de verrassingen was de Optimus-robot. Een zoals de mens bewegende robot, die verschillende klusjes van je over kan nemen. De naam ‘Optimus’ heeft hij te danken aan de gelijknamige robot uit de film Transformers. Hij is 1.70 m lang en weegt 56 kilo.

Het doel van Optimus is om allerlei verschillende taken van je te kunnen overnemen. Hierbij kun je denken aan het doen van de was, maar ook koken en verschillende huishoudelijke taken. Zo hou jij meer tijd over voor leuke dingen en behoren vervelende klusjes tot het verleden. Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan het bijzondere product, maar dit is verrassend laag voor zo’n geavanceerd product!

Dit is de prijs van een humanoïde!

Op dit moment bouwt Tesla de robots om deze vervolgens te trainen en in te zetten bij het productieproces van haar auto’s. Hier kunnen de repeterende en gevaarlijke taken worden overgenomen door de humanoïden. Zodra zij voldoende ontwikkeld zijn om ze ook in en om het huis te gebruiken, zal de productie verder worden opgeschroefd en de verkoop starten. Naar verwachting zal dit in 2026 zijn. Hoewel de prijs van een robot natuurlijk afhankelijk is van vele factoren, heeft Musk al een eerste inschatting gegeven van de prijs op de lange termijn.

In dat geval zal de prijs per humanoïde tussen de $20.000 en $30.000 liggen. Op de korte termijn zal dit mogelijk nog wat hoger liggen, maar dat heeft te maken met het feit dat er nog geen sprake is van massaproductie. Maar de prijs valt enigszins mee, aangezien je voor een auto gemiddeld al meer geld kwijt bent. En daar moet je ook nog eens zelf in rijden. Tenzij je natuurlijk in het bezit bent van een Tesla met zelfsturende functie.

Zonnige toekomst voor robotica-bedrijven

In de toekomst verwacht Musk dat deze robots steeds vaker zullen worden gebruikt voor menselijke taken. Hij sprak tijdens de aankondiging van de robot dan ook uit dat zij zich in de komende jaren “steeds meer onder de mensen zullen begeven”. Mocht het bedrijf gaan lopen, dan zijn de verwachtingen van de tech-miljardair erg hoog.

Op termijn zou dit product volgens hem namelijk nog vele malen groter kunnen worden dan Tesla nu is. Wel is er sprake van flinke concurrentie. Zo zijn onder andere het automerk Honda en robotica-producent Boston Dynamics al ver in het ontwikkelingsproces. Grootaandeelhouder van dit laatste bedrijf is het Zuid-Koreaanse automerk Hyundai. Er zijn dus vele automerken al druk bezig met de ontwikkeling en productie van robotica en de hierin toegepaste artificial intelligence (AI). Tegelijkertijd werd kortgeleden bekend dat ook Apple zich zal gaan begeven op dit terrein. Er wacht hen dus nog een spannende concurrentiestrijd!

Deel dit artikel

Nick de Jong

Nick de Jong is sinds 2025 actief bij DAY1. Naast zijn rol als juridisch ondersteuner binnen de overheid, verdiept hij zich al sinds 2015 in cryptocurrencies. Hij is gefascineerd door de technologie achter digitale valuta en de maatschappelijke impact ervan. Met zijn specialisaties in blockchain en marktanalyses zet Nick zich in om ingewikkelde cryptovraagstukken toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed publiek.

Copyright © 2025 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons