Laserpennen heb je misschien vroeger wel eens op de kermis gescoord en daarna je buurman er mee geïrriteerd, maar de gebundelde lichtstraal blijkt veel meer te kunnen. In het land van de rijzende zon is bedrijf EX-Fusion nu bezig met de ontwikkeling van speciale laserinstallaties die ruimteafval uit de lucht kunnen knallen.
Ooit was het er mooi, stil en schoon – nu is het een plek die geplaagd wordt door afval. Je zou misschien denken dat het om een stuk land gaat dat door een afvalverwerkingsbedrijf in handen is genomen, maar niets is minder waar. We hebben het over de ruimte. Deze plek tussen de zon en aarde is een spreekwoordelijke schroothoop geworden dat is gevuld met kapotte satellieten, verloren gereedschap en andere brokstukken.
Gevaarlijk puin
Door het ruimtepuin, wordt het heelal een gevaarlijke plek voor iedereen die de ambitie heeft om er ooit nog eens in zijn of haar leven heen te gaan. Het puin vliegt namelijk met snelheden van boven de 1000 km/u in het rond en sommige brokstukken kunnen wel 10 cm of groter zijn. Naast dat het afval een gevaar aan het worden is voor astronauten, satellieten en ruimtetoerisme is het ook een probleem dat erger wordt en bovenal moeilijk op te lossen.
Ruimteafval vs. laserstraal
Het is niet de eerste keer dat er een bedrijf een plan verzint om het ruimtepuin te verwijderen. Astroscale Holdings, ook een bedrijf uit Japan, wil met een satelliet grote brokstukken uit het heelal verwijderen. Echter is er geen enkel plan zo ambitieus als die van EX-Fusion. Zij richten zich niet alleen op de grote brokstukken, maar vooral op de kleine. Hier zijn er oneindig veel van en door het afvuren van een laserstraal op deze rondvliegende delen, worden ze vertraagd. Hierdoor neemt de snelheid af en komen de stukjes puin terecht in de atmosfeer waar ze opbranden. Volgens de makers is deze nieuwe aanpak niet alleen innovatief, maar ook efficiënter en goedkoper dan eerdere methoden.
Moeilijk project
EX-Fusion kan het project niet alleen uitvoeren en werkt samen met EOS Space Systems in Australië om dit systeem te ontwikkelen. Om het Sci-Fi speeltje succesvol te maken moeten er lasers ontwikkeld worden die effectief zijn over grote afstanden. Naast de sterkte en kracht van de laser moet deze ook precies zijn. Je wil natuurlijk niet een boze buurman aan de deur hebben staan die gek wordt van het geflits in zijn zuurverdiende koopwoning!
Om niets meer te missen van DAY1 volg je ons op Instagram, Facebook en Threads. Naast nieuwtjes over tech check je via deze link al onze andere artikelen!