Unsplash

Het is druk op de maan, wat doen al die maanlanders daar eigenlijk?

De maan is hot. Letterlijk én figuurlijk. Steeds meer commerciële bedrijven mikken op een plekje op die stoffige, grijze bol boven ons hoofd. Alsof het een nieuwe vakantiehype is: maanlandingsreizen. Maar wat komt iedereen daar doen? En belangrijker: wat levert het op?

Lang verhaal kort: waar maanmissies vroeger het exclusieve domein waren van logge ruimtevaartorganisaties, zijn het nu de startups, scale-ups en techgiganten die de show stelen. Tijd om in te zoomen: wie zijn er al geweest? Wat ging er mis, wat ging er goed? En waarom willen ze daar allemaal zó graag zijn?

Odysseus schreef geschiedenis

Eén naam die je moet onthouden: Intuitive Machines. Dit commerciële bedrijf tikte vorig jaar februari geschiedenis aan met hun maanlander Odysseus. De eerste succesvolle commerciële landing ooit. Geen NASA, geen ESA, maar gewoon een bedrijf met lef.

Sindsdien is het hek van de dam. Want als het één keer lukt, wil iedereen een stukje maan. Odysseus kreeg inmiddels een opvolger: Athena. Op 6 maart waagde zij een landing op de zuidpool van de maan. Helaas belandde ze op haar zij – en dan laad je niet lekker op. De batterij was binnen no-time leeg. Volgende keer beter.

Blue Ghost nailed it. Resilience komt eraan

In januari schoot SpaceX weer een Falcon 9-raket de ruimte in, met aan boord twee verse maanlanders: Blue Ghost van Firefly Aerospace, en Resilience van Ispace.

Blue Ghost landde netjes op 2 maart. Missie geslaagd: twee weken lang data verzamelen, foto’s terugsturen, en laten zien dat ze het kunnen. Die zanderige maanbodem? Hebben we nu haarscherp in beeld.

Resilience doet het anders. Geen haast. Die draait op z’n gemakje om de maan heen terwijl ‘ie onderweg zoveel mogelijk data opzuigt. De grote dag? 6 juni

Waarom al die haast naar de maan?

Goede vraag. De realiteit: niemand is daar nu nog op zoek naar goud, water of buitenaardse aliens. De échte waarde zit in de ervaring. Elke landing, elke storing, elke succesvolle foto is data. En data is kennis. En kennis? Kassa.

Bedrijven investeren zich suf, want straks willen ze klaar zijn voor het echte werk: onderzoek uitvoeren, satellieten droppen, commerciële ruimtereizen mogelijk maken. En ja, ook voor ruimtevaartorganisaties is het interessant: commercieel betekent vaak goedkoper, sneller, efficiënter. Win-win dus.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SpaceX (@spacex)

Neem SpaceX. Die lanceert raketten die je tot wel 30 keer opnieuw kunt gebruiken. NASA gooide ze altijd weg na één vlucht. Snap je wat dat doet met de kosten?

Wat betekent dit voor jou?

Het is simpel: de ruimte is dichterbij dan ooit. Het lijkt misschien nog ver-van-je-bed, maar dit soort tech schuift razendsnel op richting onze leefwereld. Wie weet boek jij straks een retourtje maan met een commerciële shuttle. Of werk je aan een startup die daar boven iets lanceert. 

Deel dit artikel

Nick de Jong

Nick de Jong is sinds 2025 actief bij DAY1. Naast zijn rol als juridisch ondersteuner binnen de overheid, verdiept hij zich al sinds 2015 in cryptocurrencies. Hij is gefascineerd door de technologie achter digitale valuta en de maatschappelijke impact ervan. Met zijn specialisaties in blockchain en marktanalyses zet Nick zich in om ingewikkelde cryptovraagstukken toegankelijk en begrijpelijk te maken voor een breed publiek.

Copyright © 2025 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons