dopingregels glory

GLORY scherpt dopingregels aan en straft valsspelers hard

Kickboksen is een mooie sport, maar ook erg gevoelig voor dopingmisbruik. De laatste jaren zagen we weer meerdere voorbeelden van topvechters die een schorsing uit moesten zitten. Jamal Ben Saddik, Luis Tavares en Alistair Overeem zijn daar bekende voorbeelden van. Daar gaat GLORY nu extra hard tegen optreden met een vernieuwde dopingregels

Los van de discussie of de verboden middelen expres of per ongeluk worden ingenomen, moet de sport wel zo eerlijk en sportief mogelijk blijven. Een aantal nieuwe maatregelen moet daar nóg beter voor gaan zorgen. Tot nu toe werden de vechters bijvoorbeeld alleen rondom hun wedstrijden getest. Een van de nieuwe maatregelen is dat de atleten ook tussen wedstrijden door – ‘out of competition’ – getest kunnen worden.

Dopingregels GLORY aangescherpt: Boete en verliespartij

Een andere maatregel is dat vechters nu ook een geldboete kunnen krijgen bij een positieve dopingtest. En wanneer je een partij hebt gewonnen, maar vervolgens wordt betrapt op dopinggebruik, kan die partij nu omgezet worden naar een verliespartij. De tegenstander krijgt de winst dus achter zijn naam, de dopingzondaar krijgt een verlies op zijn record én moet zijn winstbonus afstaan aan de tegenstander. Tot nu toe werd een gevecht in zulke gevallen omgezet naar een ‘No Contest’, zoals vorig jaar bij Alistair Overeem tegen Badr Hari.

Rico Verhoeven blij, maar kritisch

Zwaargewichtkampioen Rico Verhoeven is naar eigen zeggen een van de initiatiefnemers van deze aanscherping. Hij is dan ook blij met de ontwikkeling, maar is in gesprek met de NOS ook kritisch. De dopingtests worden namelijk afgenomen door een commerciële partij, maar Verhoeven ziet dat liever gebeuren door een onafhankelijke organisatie.
“Het zou een beetje raar zijn als een slager zijn eigen vlees keurt”, zegt hij daarover. Omdat bij kickboksen de gezondheid echt op het spel staat, moet dit volgens Verhoeven dus nóg beter geregeld worden. “Als je harder slaat door middelen die niet toegestaan zijn, dan ben je gewoon aan het valsspelen en speel je met mensen hun gezondheid.”

Om niets meer te missen van alle DAY1 content abonneer jij je hier op de nieuwsbrief en volg je ons op social media!  

Deel dit artikel

Max Smit

Gastredactie
Max schrijft graag, vooral over vechtsport. Hoewel zijn eigen talent meer ligt bij balsporten als voetbal, tennis en bierpong, ligt zijn hart meer bij (kick)boksen en MMA. Maar Max kan beter schrijven dan knokken. Daag hem dus gerust uit voor een potje bierpong, over vechtsport maakt hij liever mooie verhalen.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons