Skoda Superb RS
Foto: @ronv.nl

Built not bought #1: Skoda Superb RS 2.5-liter

Stel, je hebt een mooie nette Skoda Superb 2.0 met alle opties, maar ergens heb je het verlangen naar die verschrikkelijk krachtige en super klinkende 2.5-liter turbomotor uit de Audi RS3. Dan ga je nadenken: ga ik de ruimte die ik heb opgeven voor een RS3 of  RS4 of RS6. Een duivels dillema waar maar één oplossing voor is; een motorswap uitvoeren en een Skoda Superb RS zelf bouwen.

MP Carworks werd ingeschakeld als “master engine swapper.” De planken van “Vagnetics” werden leeg besteld, de DNWA 5 cilinder werd gekozen en het grote avontuur kon beginnen.

Next level swap

Als de motor los is kun je overal makkelijk bij. Laten ze die dan ook meteen even onder handen hebben genomen en voorzien van de nodige upgrades. De Calico gecoate lagers van ACL werden tussen de krukas en de Creed drijfstangen gestopt. Hiermee worden de zwakke punten getackeld. Nog een set ARP-kopbouten als houvast tegen het bekende “headlift” en de motor kon weer volledig dicht.

Skoda Superb 2.5-liter

De luchtdruk in de motor wordt nu door een Xona Rotor “XR-8264S-X3C” turbo en de “Tial Sport” 45 mm wastegate verminderd. Na het monteren van een geüpgraded vliegwiel kon de motor in zijn nieuwe onderkomen gehuisvest worden. Stiekem is het een relatief “gemakkelijke” swap te noemen, omdat de RS3 en de Superb beide het MQB-platform hebben. De MoTec MCR2 stuurt het hele vermogen circus aan. De injectoren van Sharp-Motorsport spugen op de top van hun kunnen 980 cc op de zuigers. Als ze dan hun favoriete drankje “RON102” getapt krijgen uit de Bugatti Veyron brandstofpomp kan de motor maar liefst 720PK 810NM produceren.

Skoda Superb RS

De C02 wordt uitgeblazen door een custom 3.5“ uitlaatsysteem van BS Precision Welding. Er moet ook een beetje frisse lucht de motor in en ook BS Precision werd daarvoor ingeschakeld. Er werd een custom 4” intake gefabriceerd, maar ook Treadstone mocht hun TR1045 intercooler leveren. De mapping is gedaan door TuningService Huizen met software van GT- Innovations.

Styling Skoda Superb RS

De Skoda Superb RS moet natuurlijk wel op het zwarte gesteente blijven plakken. De Hankook EVO3 rubbers die om de 19-inch Ultralite Motec MCR2’s heen zitten verhullen rondom maar weinig van de Porsche Panamera remmen. De KW DDC schroefset zorgt voor comfort wanneer het kan en hardheid wanneer het moet met wat drukken op de knop in de auto. Als je kijkt naar vette builds is dit er een die je zeker niet mag vergeten. We hebben begrepen dat de auto nu bij de spuiter staat voor een compleet nieuwe look. Deze nieuwe look voor het eerst te zien op het DAY1 Live event.

Als je dit een vet artikel vond, volg ons dan ook even op social media en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel
Luuk Mets

Luuk Mets

Gastredactie
39 jaar geleden zag Luuk het levenslicht en bij het horen van de eerste uitlaat symfonieën was hij verkocht. Als Luuk niet te vinden is achter het stuur is hij aan het typen in de autocategorie voor DAY1. Naast het schrijven over auto's is hij ook co-owner van de Nederlandse auto-community REVWORKS.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons