Starttijden Formule 1 2024
Foto: Wikimedia Commons

Formule 1 schakelt over op AI voor het handhaven van track limits

Waar Formule 1 altijd al de pionier was op het gebied van technologische vooruitgang op het gebied van automotive, gaan ze nu ook op de baan gebruik maken van meer technologische innovatie. Dit weekend wordt er tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi gebruik gemaakt van AI om de track limits te handhaven. De Formule 1 wil met AI de nauwkeurigheid en de snelheid van straffen uitdelen verbeteren. 

Onze eigen Max Verstappen en de rest van het veld zullen dit weekend goed moeten opletten op de baanlimieten, want waar foutjes eerder nog wel eens erdoorheen glippen, lijkt dit nu onmogelijk te worden. De AI-software, genaamd vision technology, zorgt ervoor dat er in de toekomst geen camera en persoon meer aan te pas hoeft te komen om de track limits te berekenen.

Zo werkt Vision Technology

De nieuwe techniek werkt als volgt; het programma berekent nauwkeurig hoeveel pixels van de band van een Formule 1 wagen over de lijn van het circuit heengaat. Het nieuwe programma van de FIA zit nog in een testfase, maar net als bij bijna alle kunstmatige intelligentie programma’s is ook deze zelflerend. Dit laatst houdt in dat het programma, naarmate het vaker wordt gebruikt, beter gaan functioneren. Om hier tot die tijd controle op te houden zullen op dit moment de stewards van de FIA nog een second opinion geven op het overschrijden van de track limits.

Toekomst AI en Formule 1

De plaatsvervangend racedirecteur van de FIA is hoopvol over de technologie en vertelt: “We blijven investeren in software, want zo kunnen we een grote vooruitgang boeken. De mens beoordeelt het nu op bepaalde gebieden het beste, maar uiteindelijk zijn geautomatiseerde realtime systemen de weg vooruit.”

Formule 1 AI
X: @AI_MARV

Niet alleen de FIA maakt gebruik van AI, ook verschillende raceteams maken gebruik van AI. Zo berekenen ze hun pitstop-strategieën ermee, worden circuits zorgvuldiger geanalyseerd en wordt testdata omgezet in op-maat-gemaakte trainingen voor de coureurs. Het is dan ook een kwestie van tijd voordat de technologische doorbraak van de 21e eeuw volledig ook is ingeburgerd in de koningsklasse van de autosport.

Om niets meer te missen van al het GTA nieuws volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over tech en autosport check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons