Grand Prix Las Vegas
Foto: DALL·E

Verstappen kan zich opmaken voor een bloedstollende Grand Prix in Las Vegas

Dit weekend maakt Max Verstappen zichzelf op voor de Grand Prix van Las Vegas. Het is de eerste keer sinds 1982 dat het Formule 1 circus hier neerstrijkt en de verwachtingen zijn hooggespannen in de entertainmenthoofdstad van de wereld. Langs het Bellagio, Caesars Palace en het nieuwe Sphere wordt het 50 rondes lang billen knijpen voor de coureurs over het snelle straatcircuit. 

Waar de een het circuit een rijke aanvulling vindt op de Formule 1 kalender, vindt de ander het een circuit dat weinig meerwaarde heeft. Critici stellen dan ook dat het een rechttoe rechtaan circuit is dat vooral voor de coureurs die vooraan rijden weinig uitdaging biedt. Met het raceweekend in aantocht liggen de verhoudingen wel wat genuanceerder, want door de weersomstandigheden waar de Pirelli-band niet tegen opgewassen is en hoge snelheid kunnen we verwachten dat het zondagochtend een stukje entertainment uit het boekje wordt.

Geschiedenis Grand Prix Las Vegas

De laatste race in Las Vegas vond plaats in de tijd van RamboMiami Vice en Super Mario. Er werd geracet op een afgesloten parkeerplaats dat eerder leek op een kartbaan dan volwaardige Grand Prix. Wat nu de Grand Prix van Las Vegas is, heette destijds de Grand Prix van Caesars Palace. Het circuit was dan ook geen succes en na twee jaar vertrok het Formule 1 circus weer uit de gokstad van de wereld. Er was amper publiek en coureurs waren op zijn zachtst gezegd niet onder de indruk van het nieuwe stratencircuit.

Grand Prix Las Vegas
Links: oude lay-out F1 Las Vegas & rechts: nieuwe lay-out F1 Las Vegas

Verschillende coureurs hekelde het circuit door de saaie lay-out zonder uitzicht, het opstuivende woestijnzand op het circuit en de bloedhitte. Deze laatste zorgde er zelfs voor dat Nelson Piquet, de schoonvader van Verstappen, moest overgeven in zijn helm. Dat zal dit raceweekend anders zijn, want de verwachting is dat het koud wordt.

Bandenprobleem

De race wordt verreden in de nacht en de verwachting is dat de temperatuur rond de 11 °C graden gaat zijn. Max, Lewis, Charles en de rest van het veld zullen hier zelf geen moeite mee hebben, maar de auto’s van de mannen wel. En dan één ding in het bijzonder: de banden. Pirelli is dan ook allesbehalve optimistisch over hun compounds. Het circuit zelf helpt hier dan ook niet aan mee, want het asfalt is gladder dan op andere circuits en door weinig bochten is het moeilijk om de banden op temperatuur te houden. Een vergelijkbaar circuit is Baku in Azerbeidzjan. Op dit circuit koelen de banden op het rechte stuk ook af met 30 °C. Het grote verschil op dit stratencircuit is dat er genoeg intensieve bochten zijn die de banden op bedrijfstemperatuur houden.


De oplossing vanuit Pirelli is om de bandenwarmers op te schroeven naar 70 °C graden om te starten met een goede grip. Ook worden de drie zachtste bandencompound uitgeladen, omdat deze het best op temperatuur komen en blijven.

Viva Las Vegas

In het land van de onbegrensde mogelijkheden en dan specifiek de stad Las Vegas draait alles om entertainment. Het nieuwe stratencircuit toont dan ook waar de stad toe in staat is. Het circuit is, op het paddock na, in één week volledig opgebouwd en voor de toeschouwer zal het een van de leukste circuits zijn om naar te kijken. Het rechte stuk gaat over de befaamde Las Vegas Boulevard en over het 6,12 kilometer lange circuit passeer je alle iconische gebouwen, casino’s en hotels van deze wereldstad. Het circuit telt 14 bochten, 3 rechte stukken en twee DRS-zones.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Tijden Grand Prix Las Vegas

Het raceweekend begint door het tijdsverschil voor ons vroeg in de ochtend. Om niets te missen zet je dus ook dit weekend jouw wekker op zaterdag en zondag.

 • Vrijdag 17 november
  05:30 uur: eerste vrije training
  09:00 uur: tweede vrije training
 • Zaterdag 18 november
  05:30 uur: derde vrije training
  09:00 uur: kwalificatie
 • Zondag 19 november
  07:00 uur: Grand Prix van Las Vegas

Volg ons op social media en abonneer op onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons