Het Duitse ABT brengt de DTM naar de openbare weg met ABT XGT

ABT maakt al jaren monsterlijke creaties, maar hebben – als je het ons vraagt – zichzelf nu echt overtroffen. De tuners uit het Duitse Kempten hebben een Audi R8 uit de DTM omgetoverd in een straatlegale variant waar je niet alleen mee kunt knallen op Assen, maar ook nekjes mee kunt breken in de P.C. Hooftstraat. Van de ABT XGT worden slechts 99 stuks gemaakt met een vanafprijs van € 598.000, inclusief 19% btw natuurlijk…

De buren zullen je niet meer uitnodigen voor de buurtbarbecue wanneer je dit beestje elke ochtends als wekker gebruikt, maar dat mag de pret niet drukken. Deze hardcore versie van de Audi R8 laat dan ook niets aan de verbeelding over en als jij aan komt kakken met het beestje is één ding zeker: je bent een man die geen genoegen neemt met minder dan perfectie.

Performance ABT XGT

Om ervoor te zorgen dat de wagen niet alleen cosmetisch goed in elkaar zit er in de wagen een getunede variant van de 5.2-liter tiencilinder. Deze, door milieuactivisten gehate, krachtbron levert maar liefst 640 paardenkrachten. Dit allemaal in een auto die slechts 1400 kg weegt. De 640 pk wordt overgedragen op een automatische versnellingsbak met 7 versnellingen. In Nederland zul je de topsnelheid nooit kunnen aantikken, maar mocht je het op de autobahn of het circuit willen proberen kun je de begrensde 310 km/u halen.

Naast het tunen van de motor en versnellingsbak hebben ze de ABT XGT ook het onderstel stevig onder handen genomen. De Duitse ingenieurs hebben de stoute schoenen aangetrokken en alles wat binnen de wet nog toegelaten wordt op de auto gemonteerd. Zo hebben ze een speciaal uitlaatsysteem onder de auto gezet, is de auto strak afgesteld met speciale schokbrekers, zitten er semi-slicks onder de wagen en hebben ze Brembo opgebeld voor een speciaal setje remklauwen.

Comfortabele raceauto

Waar de Nederlandse DTM-rijder Thierry Vermeuelen geen airco heeft in zijn raceauto heb je dit in de ABT XGT wel. Je wil natuurlijk niet bezweet aankomen wanneer je net een paar kilometer naar de zaak hebt gereden. Naast airconditioning hebben de mannen uit Kempten alles uit de ‘normale’ Audi R8 proberen over te zetten in deze hardcore variant. Dit laatste natuurlijk gecombineerd met een hoogwaardige afwerking van carbon en simplistische knopjes om het race-DNA te behouden.

Deze straatlegale raceauto lijkt op geen enkel vlak op een normale Audi R8. ABT heeft een rolkooi geplaatst, wisselde de normale alcantara stoelen in voor schaalstoelen en bouwt de cockpit volledig om naar de versie uit de DTM. Om geen ruzie te krijgen met Audi hebben ze de richtingaanwijzers maar standaard gelaten.

Raceauto pur sang

Liefde op het eerste gezicht bestaat niet, maar door de ABT XGT kun je hieraan gaan twijfelen. Als autoliefhebbers is deze wagen dan ook een lust voor het oog en ABT heeft geen euro bespaart om van dit project een succes te maken. De technici uit Kempten hebben veelvuldig gebruik gemaakt van hoogwaardig carbon dat in elke kier is geplaatst. Naast het gebruik van ontelbare carbon inlegdelen is er gekozen voor een astronomisch grote diffuser achter, bronzen velgen, een carbon spoilerzwaard, bronzen sideskirts en is de carrosserie hier en daar wat bijgeschaafd.

De onderdelen zijn er niet alleen voor de show en óók hier is aan performance gedacht. Zo hebben ze een enorme luchthapper op het dak gezet om meer zuurstof in de motor te jagen, zorgt de achterspoiler ervoor dat je niet in elke bocht 90 graden gaat en zitten er openingen in de wielkasten om de warme lucht van de remmen af te voeren.

Klant is koning

Mocht je ergens nog een kleine € 598.000 hebben liggen en een straatlegale raceauto willen kopen is dit de auto die je zoekt. Naast de ‘standaard’ accessoires en styling kun je jouw eigen ABT XGT maken naar eigen wens. Zo kun je kiezen uit vier basiskleuren of een kleur naar keuze. Naast het kiezen van een kleur geeft ABT je ook nog een mogelijkheid om speciale stickers op de auto te plakken en zijn de velgen en accenten op het exterieur ook aanpasbaar. Het voertuig is beschikbaar via Scherer Sport en kan in het echt worden bekeken in Mainz, Duitsland.

Carspots ABT XGT

Foto’s: ABT Sportsline

Om niets meer te missen van DAY1 volg je ons op InstagramFacebook en X. Naast nieuwtjes over auto’s check je via deze link al onze andere artikelen! 

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons