Dit zijn de basics die je moet kennen als je begint met beleggen

In de nieuwe WTFinance video gaat Meyade Curfs in gesprek met Erik Mauritz van Trade Republic over beleggen. De mannen bespreken in de nieuwe video de basiskennis, maar ook de valkuilen van iedereen die begint met beleggen. Want wat is beleggen nu eigenlijk en welke info over beleggen moet je nu weten? In onze nieuwe WTFinance video kom je hier achter!

We maken bij DAY1 natuurlijk al jaren verschillende video’s over finance. Zo hebben we het eerder gehad over nieuwe vormen van geld zoals crypto, Pokémon kaarten en NFT’s, maar ook over investeren in edelmetaal. Nu gaan we terug naar de basis en hebben we het over geld. We nemen je in de video mee in de wereld van beleggen om zo ook op eventueel op deze manier jouw bankrekening in de groene cijfers te houden.

#1: investeer alleen geld dat je kunt missen

Beleggen in aandelen hoeft niet met een astronomisch bedrag. Ook met kleinere bedragen kun je beginnen met investeren. Iedereen heeft zijn of haar vaste lasten, onvoorziene kosten en spaardoelen. De tip van Erik is dus om enkel te investeren met geld dat je kunt missen. Je hoeft hier niet per se meer voor te verdienen, maar is dat blikje Red Bull en frikandelbroodje nú elke dag ‘nodig’ of kun je hier maandelijks op besparen?

Info over beleggen; oude aandelen naast de QOUTE 500
Foto: DAY1

#2: koop niet één aandeel, maar koop ze allemaal

Dat kan bijvoorbeeld met ETF’s. Een ETF, of Exchange Traded Fund, is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt en alle aandelen van een bepaalde index bevat. Deze fondsen, vroeger bekend als indextrackers, omvatten een verzameling aandelen of obligaties van diverse bedrijven. De samenstelling van een index varieert in aantal bedrijven, locatie en sector. Bekende voorbeelden van indexen zijn de Dow Jones en de S&P 500, waarbij de S&P 500 de 500 grootste Amerikaanse bedrijven bevat. Hierdoor investeer je in meerdere bedrijven en verschillende sectoren.

#3: beleg niet voor de korte termijn, maar voor de lange termijn

Het investeren in aandelen is voor de lange termijn en niet voor twee maanden. Snel geld verdienen bestaat niet. De tip hier is dat je consistent investeert, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks. Een veelgemaakte fout is dat er niet consistent wordt geïnvesteerd en dat mensen het bijvoorbeeld maar twee à drie maanden volhouden, omdat ze niet direct resultaat zien. Snel rijk worden, zal je niet lukken met aandelen. Beleggen kan voor de lange termijn rendabel zijn en werkt niet om snel rijk te worden. 

#4: probeer de markt niet te timen, maar koop periodiek

Als je wil beginnen met beleggen koop elke maand voor een vast bedrag. Dan voorkom je dat je door je emoties onverstandige keuzes maakt, zoals kopen op de all-time high of verkopen op de all-time low. Door geen emotie in aandelen te stoppen, enkel het bedrag te investeren dat je kunt missen en periodiek te investeren kun je op de lange termijn eventueel winst maken.

Info over beleggen; Meyade Curfs (WTFinance & DAY1) in gesprek met Erik Mauritz (Trade Republic)
Foto: DAY1

#5: let op waar je jouw aandelen koopt

Kijk naar transactiekosten en andere bijkomende kosten. Zeker als je slechts € 50 of € 100 per maand belegt. Door het juiste handelsplatform te kiezen kun aan het eind van de streep het meest besparen op administratiekosten en fees aan het platform. Het handelsplatform dat je zou kunnen gebruiken is die van Trade Republic. Zij hanteren geen transactiekosten bij periodiek beleggen, slechts één euro per andere transactie en geen maandelijkse kosten. Hierbij geven zij ook 4% jaarlijkse rente tot een saldo van € 50.000.

WTFinance: 5 tips voor als je wil beginnen met aandelen!

Deze branded content is in samenwerking met Trade Republic

Beleg eenvoudig in aandelen, ETF’s en obligaties met de gebruiksvriendelijke app van Trade Republic. Geniet van lage kosten met geen transactiekosten bij periodiek beleggen, slechts één euro per andere transactie en geen maandelijkse kosten. Profiteer van 4% jaarlijkse rente tot € 50.000 via partnerbanken, met bescherming tot € 100.000 onder het Europese depositogarantiestelsel. Trade Republic heeft een volledige bankvergunning staat onder toezicht van de Bundesbank en Bafin. Open een rekening of leer meer op www.traderepublic.nl

Beleggen op de aandelenmarkt brengt risico’s met zich mee: de waarde van beleggingen kan zowel omhoog als omlaag gaan en u kunt minder terugkrijgen dan wat u oorspronkelijk heeft belegd. Individuele beleggers moeten hun eigen beslissingen nemen of onafhankelijk advies vragen.

Meer leren over DAY1 finance, check alle artikelen hier! Volg ons ook op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons