UFC 295
Foto: UFC

Dit is alles wat je moet weten over UFC 295: Procházka vs Pereira

Op 11 november zal elke vechtsport liefhebber op het puntje van zijn stoel zitten voor UFC 295: Jiri Procházka vs Alex Pereira. UFC heeft weer een dikke fightcard klaarstaan in het Madison Square Garden in New York met twee titelgevechten en vele andere spannende partijen. Laten we vooruitblikken op de hoofdpartij tussen Jiri Procházka en Alex Pereira.

Eerlijk is eerlijk, het Nederlandse ‘mainstream’ publiek is niet erg ontwikkeld op het gebied van het grondwerk in MMA. De partij tussen Procházka en Pereira is voor de Nederlandse fans een toetje, want deze twee mannen vechten liever staand. Beide vechters zijn meesters in het staande gevecht en hebben de potentie om hun tegenstanders met één krachtige aanval neer te halen.

Stoelendans met de light-heavyweights

Nadat Jon Jones in 2020 afstand nam van de titel heeft het een ware stoelendans ondergaan. Niemand heeft de titel namelijk lang kunnen behouden. Jan Blachowicz was de eerste na Jones die de titel pakte met een overwinning op Dominick Reyes in 2020. Glover Teixeira (die ondertussen de trainer van Pereira is) pakte de titel in 2021 weer af van Blachowicz. Vervolgens stapte Procházka in 2022 de UFC-kooi uit met de gordel, nadat hij won van Teixeira. Door een schouderblessure moest Procházka afstand nemen van zijn titel waarop Jamahal Hill mocht vechten voor de titel tegen Teixeira. Hill won deze partij, maar nam net als Procházka afstand van de titel door een blessure.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door UFC (@ufc)

Nu Procházka weer hersteld is, mag hij weer een poging doen om de vacant titel te pakken. Dit keer tegenover de levensgevaarlijke voormalig Glory Kickboxing kampioen Alex Pereira.

Jiri Procházka

Voormalig light heavyweight kampioen Procházka (29-3-1) staat bekend om zijn voetenwerk, kracht en onconventionele vechtstijl. Hij is met een winreeks van 13 partijen al meer dan 7 jaar ongeslagen. Van zijn 33 partijen zijn er slechts 2 naar een jurybeslissing gegaan en heeft hij 25 van zijn 29 overwinningen gewonnen via (T)KO. Sensatie gegarandeerd!

Alex Pereira

Pereira is bij de meeste Nederlanders bekend om zijn prestaties bij Glory Kickboxing, waar hij de koning was in de middle -en light heavyweight divisie. Hij kwam UFC binnen met een ongekende ambitie om met snelheid titels te pakken en dat is hem gelukt! Met slechts 3 partijen in de UFC stond Pereira (8-2) in 2022 tegenover toenmalig middengewicht kampioen Israël Adesanya. Pereira deed wat niemand ooit gelukt was: hij sloeg Adesanya KO in de 5e ronde.

Nadat hij de titel op zijn beurt verloor in de rematch besloot de 36-jarige Braziliaan omhoog te gaan in gewichtsklasse. Hier vocht hij tegen voormalig light heavyweight kampioen Jan Blachowicz. Pereira won deze partij op jurybesluit en verdiende daarmee zijn aankomende titelgevecht tegen Procházka.

UFC 295 match-up

De onvoorspelbaarheid van Procházka en de precisie van Pereira zullen een cruciale rol spelen in deze partij. Hoewel de beweeglijkheid van Procházka kan zorgen voor frustratie bij zijn tegenstanders, is Pereira zeer geduldig en weet hij exact wanneer hij kan counteren. Hierbij is het ook belangrijk om te vermelden dat de calfkicks (trappen naar de kuit) van Pereira, de beweeglijkheid van zijn tegenstanders vaak neutraliseert. Als jij je daarnaast ook beseft hoe laag Procházka zijn dekking altijd houdt, is dat zeker iets waar Pereira zich op zal richten.

Waar Pereira staand uitblinkt, heeft hij minder ervaring in MMA dan zijn tegenstander. Mocht de partij toch naar de grond gaan dan zal het interessant zijn om te zien hoe hij zich redt tegenover Procházka. Nu is Procházka ook geen expert op de grond, maar met meer dan 3 keer zoveel MMA-partijen kun je ervan uitgaan dat hij daar wel de overhand zou hebben.

Avondje geweld

Naast het titelgevecht in de light heavyweight divisie zal er ook een heavyweight titel op het spel staan. In eerste instantie zou Jon Jones zijn heavyweight titel verdedigen tegen Stipe Miocic. Jammer genoeg werd deze partij afgelast wegen blessureleed bij Jones. Nu strijden Sergei Pavlovich en Tom Aspinall voor de interim heavyweight titel in het co-main event. De UFC heeft goed hun best gedaan om te zorgen voor een onvergetelijke avond. Zie hier de volledige line-up van UFC 295:

Main card UFC 295

Discovery+

Licht zwaargewicht: Jiří Procházka vs. Alex Pereira
Zwaargewicht: Sergei Pavlovich vs. Tom Aspinall
Strogewicht: Mackenzie Dern vs. Jéssica Andrade
Lichtgewicht: Matt Frevola vs. Benoît Saint-Denis
Vedergewicht: Diego Lopes vs. Pat Sabatini

Preliminary card UFC 295

Discovery+

Vlieggewicht: Steve Erceg vs. Alessandro Costa
Strogewicht: Tabatha Ricci vs. Loopy Godinez
Lichtgewicht: Mateusz Rębecki vs. Roosevelt Roberts
Lichtgewicht: Nazim Sadykhov vs. Viacheslav Borshchev

Early preliminary card UFC295

UFC Fight Pass:

Lichtgewicht: Jared Gordon vs. Mark Madsen
Bantamgewicht: John Castañeda vs. Kang Kyung-ho
Vlieggewicht: Joshua Van vs. Kevin Borjas
Vedergewicht: Dennis Buzukja vs. Jamall Emmers

Meer over de wereldwijde vechtsport lezen? Volg ons op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Giovanni Tjin-A-Koeng

Giovanni Tjin-A-Koeng

Gastredactie
Giovanni leeft en ademt vechtsport. Naast het maken van content op zijn eigen kanalen schrijft hij nu ook voor DAY1. Als je iets wil weten over MMA of kickboken heeft Giovanni jouw rug!
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons