Deontay Wilder; Deontay Wilder op persconferentie
Foto: Flickr / Zach Catanzareti Photo

De laatbloeier die uitgroeide tot knock-outmachine: dit is Deontay Wilder

Niet alle wereldkampioenen zijn in hun vroege jeugd al begonnen met boksen. Deontay Wilder is daar het levende voorbeeld van. De Amerikaan trok in zijn twintiger jaren voor het eerst bokshandschoenen aan en sindsdien schoot hij als een raket omhoog. Hij groeide uit tot een ware knock-outmachine met een imposant record van 43-2-1 (42 KO’s).

Op 23 december kan Wilder opnieuw aan de wereld laten zien waarom hij een van de meest gevreesde boksers aller tijden is. Joseph Parker is heldhaftig genoeg om dan met The Bronze Bomber de ring in te stappen in Saudi-Arabië. Voor Wilder een kans om zich weer in de kijker te spelen voor superfights tegen bijvoorbeeld Anthony Joshua of, nog maar eens, Tyson Fury. De man met misschien wel de meeste knock-out power ooit kende een bijzondere weg naar de top.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Deontay Wilder (@bronzebomber)

Deontay Wilder vecht voor zieke dochter

Deontay Leshun Wilder werd op 22 oktober 1985 geboren in Tuscaloosa, Alabama in de Verenigde Staten. Zijn vader was prediker van de plaatselijke kerk en dus hadden ze een naam hoog te houden. Maar als oudste zoon van het gezin voelde de jonge Deontay al snel de verantwoordelijkheid om zijn broertje en zussen te beschermen. Mede daardoor belandde hij regelmatig in vechtpartijen op straat. Naar eigen zeggen heeft hij nog nooit een vechtpartij op straat verloren; een eerste hint naar zijn successen van later.

Dat Wilder een bijzonder atletisch talent had, was al vroeg duidelijk. Eigenlijk wilde hij American footballer of basketballer worden. Aan die droom kwam een einde toen hij op 19-jarige leeftijd vader werd van zijn dochter Naieya. Zij werd geboren met een open ruggetje en dus had Wilder snel geld nodig om alle medische behandelingen te bekostigen. Wilder versleet verschillende baantjes, maar kon het hoofd moeilijk boven water houden. Vanaf dat moment – met zijn reputatie als straatvechter in het achterhoofd – zette hij pas op 21-jarige leeftijd voor het eerst een stap in een boksschool. Van die stap zou hij later geen spijt krijgen.

The Bronze Bomber

Om snel geld te verdienen, begon Wilder al snel amateurpartijen te draaien. Dat deed hij zó goed dat hij zich binnen anderhalf jaar al bij het Olympisch team van de Verenigde Staten mocht voegen. Binnen enkele jaren na zijn allereerste bokstraining stond Wilder al op de Olympische Spelen!

Maar meedoen was voor Wilder niet belangrijker dan winnen. Hij won zijn eerste twee partijen dan ook, maar moest in de halve finale toch zijn meerdere erkennen in de Italiaan Clemente Russo. Wilder ging dus met een bronzen plak en een nieuwe bijnaam naar huis. Vanaf dat moment werd The Bronze Bomber prof.

Vliegende start voor Deontay Wilder

Na zijn Olympische plak begon Wilder aan zijn profcarrière. De Amerikaan schoot als een raket uit de startblokken en lange tijd was er niemand die hem kon stoppen. Tussen 2008 en 2015 vocht hij 32 partijen. Daarvan won hij alle 32 partijen via knock-out, allemaal binnen vier rondes. Een ongekende run!

Ook na deze 32 partijen bleef Wilder winnen. Op 17 januari 2015 kreeg hij de kans om voor de WBC-wereldtitel te boksen tegen Bermane Stiverne. Ook die partij won The Bronze Bomber, deze keer via een unanieme jurybeslissing. Desondanks kon hij zichzelf vanaf dat moment wereldkampioen noemde. Die titel verdedigde hij vervolgens 10 keer met succes, 9 van die partijen werden weer beslist met een knock-out.

Epische trilogie met Tyson Fury

Tijdens de kampioensrun van Wilder was Tyson Fury de eerste die hem aan het wankelen bracht. Ook Fury was ongeslagen en de voormalig kampioen, maar kwam terug van verslaving, depressie en zwaar overgewicht. Het leek dus een oneerlijke strijd: een verwoestende en fitte knock-outartiest tegen een te zware Fury, die pas net uit een heel diep dal klom. Maar toch werd hun eerste onderlinge krachtmeting er eentje die je echt gezien moet hebben!

In het grootste deel van het gevecht wist Fury de harde stoten van Wilder goed te ontwijken. Maar Wilder heeft slechts één goede stoot nodig om de partij te beslissen. In de negende ronde scoorde de Wilder zijn eerste knockdown, maar Fury stond op tijd op. In de laatste ronde sloeg Wilder zijn tegenstander nóg een keer naar de grond en deze keer dacht iedereen dat het over en sluiten was voor The Gypsy King. Maar Fury verbaasde vriend en vijand door (na 10 lange tellen) alsnog op te staan en de partij uit te vechten. De jury werd het niet eens, het werd een gelijkspel en Wilder was nog steeds de kampioen.

Na deze uitputtingsslag verdedigde Wilder zijn titel nog twee keer met knock-outs tegen Dominic Breazeale en Luis Ortiz. Daarna volgden nog twee epische krachtmetingen met Tyson Fury, die voor Wilder zijn eerste twee nederlagen betekenden. In de rematch had Fury duidelijk de overhand. Na knockdowns in de derde en vijfde ronde gooide Wilders trainer de handdoek in de ring in de zevende ronde. Een pijnlijk verlies van de wereldtitel en zijn ongeslagen status. Volgens Wilder kwam dat onder meer door zijn zware kostuum bij de walk-out en valsspelen van zijn tegenstander.

Een derde partij kon daarna niet uitblijven en die kwam er dus ook in 2021. Het werd een historisch gevecht met knockdowns heen en weer, veel intensiteit en veel show. In de elfde ronde sloeg Fury Wilder neer en werd de partij afgeblazen door de scheidsrechter. Wilder heeft dus nog niet van Fury weten te winnen, maar wellicht krijgt hij die kans in de toekomst nog een keer.

Terug naar de top

De afgelopen jaren hebben voor Wilder dus vooral in het teken gestaan van de trilogie met Tyson Fury. Door de twee nederlagen achter elkaar, lijkt een nieuwe titelkans ver weg te zijn. Toch is de Amerikaan weer terug in de winstkolom en is hij vastberaden zich terug te vechten naar de top.

Dat begon met een partij tegen Robert Helenius in 2022. In die partij zagen we de oude Wilder terug. Met een harde knock-out in de eerste ronde liet The Bronze Bomber zien dat hij nog steeds levensgevaarlijk is. Zijn volgende tegenstander Joseph Parker is dus gewaarschuwd. Weet Wilder ook deze horde met succes te nemen, dan lonken aan de horizon nog genoeg superfights voor deze knock-outartiest.

Meer over de wereldwijde vechtsport lezen? Volg ons op social media en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Max Smit

Gastredactie
Max schrijft graag, vooral over vechtsport. Hoewel zijn eigen talent meer ligt bij balsporten als voetbal, tennis en bierpong, ligt zijn hart meer bij (kick)boksen en MMA. Maar Max kan beter schrijven dan knokken. Daag hem dus gerust uit voor een potje bierpong, over vechtsport maakt hij liever mooie verhalen.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons