ABT

Deze 3 ABT modellen zijn de droom van iedere petrolhead

Het Duitse tuningsbedrijf ABT past al jaren verschillende modellen van Audi, Volkswagen, Seat, Skoda en Cupra aan. Wereldwijd staat het merk bekend om zijn speciale aanpak van zowel het in- als exterieur en de vermogenswinst die zij boeken met hun software-aanpassingen. De speciale edities van de tuner zijn zeldzaam en sensationeel vergeleken met hun standaardversies. 

Begin april 1896 werd het bedrijf dat wij nu kennen als ABT Sportsline opgericht door Johann Bapist Abt. In de zogenaamde rijtuigenwerkplaats werden wagens, die werden getrokken door paarden, opgeknapt en voorzien van onderhoud. In 1950 wordt ABT Tuning opgezet door Johann Abt en met zijn eigen opgefokte Fiat Abarth weet hij in Duitsland vele bergraces te winnen. Een kleine 20 jaar later werd het bedrijf opgericht hoe wij het anno 2023 kennen: ABT Sportsline. In 1978 tunede hij de eerste VW Golf en in 1980 lanceerde hij zelfs het allereerste chiptuningproduct. Hierna ging het snel bij het Duitse tuningbedrijf. Het bedrijf past auto’s aan voor in de motorsport en in 2013 brengt het bedrijf hun race-aanpassingen naar straatlegale auto’s.

ABT RS3-R – 1 of 200

Dit model is speciaal gemaakt voor de liefhebbers van hot-hatchbacks. De normale RS3 van Audi is al een Spoetnikraket op vier wielen, maar ABT besloot hier een schepje bovenop te doen. De standaard RS3 produceert uit zijn 2.5-liter turbo 400 pk en 500 Newtonmeter koppel. De ABT RS3-R produceert na chiptuning en een gemodificeerde intercooler nu 500 pk en 600 Newtonmeter koppel. Het 0-100 sprintje is ruim een halve seconde sneller geworden en na 3,5 seconden kun je de stopwatch stoppen. Naast de motorische aanpassing hebben de technici uit het Duitse Kempten ook het in- en exterieur aangepakt. De auto is gehuld in een gifgroene lak en rondom de wagen zijn vele carbonfiber stylingselementen gemonteerd. Binnenin de wagen zijn de stoelen voorzien met groene stiksels en ABT-logo’s. Als kers op de taart hebben de mannen uit Kempten een speciale vering onder de auto gezet, grotere uitlaattips en HR High Performance velgen.

RS6 Johann Abt Signature Edition – 1 of 64

Deze aangepaste versie van de Audi RS6 is een ode aan de oprichter van het tuningsbedrijf. Als basis hebben de technici de Audi RS6 gepakt. Deze hebben ze binnen de ABT-werkplaats getransformeerd tot 64 uiterst exclusieve stationwagens. De standaardversie van de Audi RS perst uit zijn 4.0-liter achtcilinder 600 pk en 800 Newtonmeter koppel. Deze speciale versie levert na de aanpassingen van ABT 800 pk en 980 Newtonmeter koppel. Deze gigantische vermogenswinst voor elkaar te boksen zijn er speciale turbo’s ontwikkeld, grotere intercoolers geplaatst en een extra koelsysteem voor de olie. Naast de mechanische aanpassingen hebben de Duitse tuners ook hun data uit de racewereld omgezet naar de boordcomputer van deze Audi RS6. De 0-100 km/u sprint doet deze stationwagen in slechts 2,9 seconden en de topsnelheid ligt op 330 km/u. Het exclusieve model is voorzien met handgemaakte en rood doorlopende carbon-elementen op de body. Naast deze speciale elementen zijn er onder de wagen 22-inch sloffen gemonteerd die slechts 3,5 kg wegen. In het interieur wordt het zwarte design met rode accenten doorgezet.

 

ABT RSQ8 Signature Edition – 1 of 96

Van deze sportieve SUV zijn er in totaal 96 gemaakt. Net als bij de RS6 Johan Abt Signature Edition is de motor vrijwel identiek. De turbo’s zijn aangepast, er zijn verbeterde intercoolers gemonteerd, de extra oliekoeler is geplaatst en via een externe ECU wordt de boordcomputer gemaximaliseerd. De 0-100 km/u sprint doet deze ABT-versie in 3,2 seconden en de topsnelheid ligt op 315 km/u. De grootse verandering vergeleken met de ‘standaardversie’ is het bodywerk. Op het casco is het zogenaamde ‘Signature Carbon Bold Kit’ geplaatst. Deze is getest in een windtunnel waardoor de ABT versie van deze RS Q8 gestroomlijnder en sportiever is gemaakt. Van binnen is deze Signature Edition voorzien met meer alcantara, andere sierlijsten, carbon stylingsdelen, speciale logo’s en speciale ‘one-off’ instaplijsten.

 

Foto’s: ABT Sportsline

Om niets meer te missen van alle DAY1 content abonneer jij je hier op de nieuwsbrief en volg je ons op social media

Deel dit artikel
Dion is geïnteresseerd in alles wat het mannenhart sneller laat kloppen. Dion neemt je mee achter de schermen op onze social bij toffe events en schrijft over auto's, vechtsport en lifestyle.
Copyright © 2023 - DAY1 Lifestyle

Menu

Check ook

Volg ons