Een bijzonder bouwproject in Saudi-Arabië moet dé stad van de toekomst worden. Het bouwproces duurt nog jaren en daarmee is een bedrag van miljarden dollars gemoeid. Uiteindelijk zullen er miljoenen mensen moeten wonen in de langwerpige stad, die volledig is afgestemd op de technologische ontwikkelingen van de toekomst.
Dit bericht op Instagram bekijken
Cameratoezicht en docenten als 3D-hologrammen
Het megaproject, genaamd Neom, werd in januari 2021 aangekondigd door de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman. Wetende dat de olie-inkomsten van het land ergens in de toekomst zullen stoppen, moet men zich gaan richten op alternatieve manieren om toeristen en investeerders naar het land te lokken.
De doelstellingen voor de stad liggen erg hoog. Zo moet het geheel klimaatneutraal worden, moeten inwoners scholen, werk, winkels en activiteiten binnen 5 minuten kunnen bereiken en zal AI een grote rol gaan spelen. Zo werd eerder al beweerd dat kinderen in de stad geen les zullen krijgen van docenten, maar van 3D-hologrammen, terwijl slimme camera’s toezicht zullen houden op de klassen.
170 kilometer lange stad in 2030 klaar?
De bouw van dit bijzondere project begon in oktober 2022. Het doel is dat de stad in 2030 klaar is voor minimaal 9 miljoen inwoners. Op dit moment is er al flink wat hei- en grondwerk uitgevoerd. De modules worden in hoog tempo opgebouwd, maar de vraag is of de stad, die 170 kilometer lang moet worden, ook daadwerkelijk in de komende 5 jaar zal worden afgerond.
Uiteindelijk zou naast de bovengrondse bouw ook een ondergronds project moeten worden ontwikkeld. Men spreekt van een ondergrondse hogesnelheidstrein, die de verschillende stadsdelen met elkaar moet gaan verbinden. De snelheid van dit vervoersmiddel moet zo hoog komen te liggen dat het in 20 minuten van het ene uiterste naar het andere uiterste kan reizen. Onderweg zal hij slechts 4 stops maken. Wanneer je dus ergens bij de stations moet zijn, dien je daarna nog met het bovengrondse openbaar vervoer te reizen naar je eindbestemming.
Dit bericht op Instagram bekijken
Donker randje aan de stad…
Hoewel het project kan rekenen op veel positieve aandacht, zijn er de afgelopen tijd toch ook een aantal kritische kanttekeningen bij geplaatst. De Amerikaanse krant “The Wall Street Journal” deelde in het najaar van 2024 zijn bevindingen uit een onderzoek naar het megaproject. Volgens hen zouden er dodelijke ongevallen zijn en zou racisme en corruptie aan de orde van de dag zijn.
Ondanks dit donkere randje lijken de ontwikkelaars van het project zich hier vrij weinig van aan te trekken. Ze hebben een deadline te halen en zullen vooral hier hun focus op houden. In de komende jaren zullen we het project op de voet volgen en gaan zien of het daadwerkelijk gereed zal zijn in 2030.