Gaming

Path of Exile Review:

De echte Diablo 3 en nog gratis ook!

Was je gek op Diablo 2 of wil je een keer een goede ARPG spelen? Check dan de gratis game Path of Exile.

Verhaal
Om het verhaal uit te leggen van de Wereld van Path of Exile is al een review op zich, dus die sla ik even over. Maar het komt er in het kort op neer dat de wereld in gevaar is en deze moet jij redden. Wat ik wel even wil delen, is waarom wij bij Day1 een 4 jaar oude game reviewen. Path of Exile is inmiddels wel ouder, maar wordt continue qua expansions en Graphics geüpdatet. Een paar maanden geleden is nog een nieuwe expansions uitgekomen, genaamd War for the Atlas. En holyshit wat is deze goed, inmiddels heb ik een paar honderd uur erin zitten en kan ik mijn POE(Path of Exile) ervaringen met jullie delen.

Wat is POE?
POE is een ARPG(Action role playing Game) oftewel een Diablo-achtige game, je kilt dus duizenden enemies om te levelen en je doel is natuurlijk om zo heel veel sweet loot te vinden voor je character en mijn god wat kan dit lang duren!

Niet voor de casual speler
Behalve loot is POE highly customisable qua builds en classes die je kan maken, dus hier begint meteen het verschil met Diablo 3 bijvoorbeeld. Ja, je hebt 7 classes in Path of Exile waaronder een Marauder(soort warrior) of een Ranger(archer class), maar deze classes hebben ook nog is 3 sub classes die je op een bepaald moment kan kiezen. Dus erg veel keuze.

Elke keer als je een level up gaat, verdien je skill points die jij kan onderverdelen in jouw skill tree die massive is. Doe dit niet zomaar, want je kan niet effe je skill point resetten. Qua builds heb je heel veel keuze en de eerste keer dat je jou skill tree opent, kan je echt denken: waar de fuck moet ik beginnen.

Ik raad je ook meteen aan om eerst research te doen welke class je wilt spelen en de eerste keer dat je POE speelt een van de vele guides te volgen(van het forum van POE) die jou van skills tot gear vertellen wat je moet doen en hier kan je ook een build naar jouw keuze vinden. Check hieronder de gameplay trailer van Path of Exile van de nieuwe expansion.

Waar zijn mijn attacks?
In POE krijg je geen skills zoals fire balls en dergelijke, maar je equipped skill gems die bepaalde eigenschappen hebben.
Deze gems moet je vinden en kopen en kan je allerlei combo’s mee maken, grotere fireballs of Multi fireballs etc.
Je begrijpt inmiddels dat ook dit systeem heel diep gaat en je hiervoor natuurlijk eerst even een guide moet volgen.

Levelen
In POE kan je levelen tot 99 en dit is geen makkie, dus je kan niet echt gepowerleveld worden zoals andere games in dit genre. Gelukkig hoef je niet 3 keer dezelfde hoofstukken uit te spelen zoals andere ARPG, maar heeft POE 10 acts die je eerst moet doorlopen om zo tot de endgame content te komen. Het levelen is natuurlijk ook een cruciaal onderdeel aangezien je per level een skill point ontvangt voor je skillgrid. Om 99 te worden ben je wel even bezig, maar voelt ook super rewarding als je dit haalt, let op doodgaan in POE is niet zonder consequenties en zal je XP verliezen elke keer als je dood gaat.

Loot heel veel loot
Je speelt ARPG niet alleen om te levelen maar vooral voor de loot, hierin kom je niks tekort in POE. De loot is verdeeld in verschillende tiers aan niveau. Maar je zult niet alleen maar in legendary gear lopen, de beste gear is vaak gecrafte rare gear. Dus POE blijft spannend en je zult altijd alles oppakken om te zien of je wat goeds hebt gevonden. Dit kost tijd, dus je zult vaak gear online moeten nakijken of het goed is en geloof mij: dit kost veel tijd voordat je dit door hebt.

Geen Gold?
POE heeft geen gold, maar wel een sterk currency systeem, currency wat dropt zijn items waarmee je gear kan craften of upgraden. Dus hoe zeldzamer de currency, des te meer je ermee kan kopen bij de vendors en natuurlijk bij andere players. Het gave is dat je op elk moment mega waardevolle currency kan oppakken in een map en dus in één keer rijk kan worden en zo al je must have gear kan kopen.

Traden
Je hebt geen auction house in POE zoals in Warcraft maar wel een mega levendig trading communties. Op sites zoals POE trade kan je wel items zoeken die daar te koop staan en via tradechat de desbetreffende player contacten om te traden met jou. POE trade is tevens de site om te zoeken wat iets nou waard is en ik kan dus soms uren verliezen om de trade af te zoeken naar goede gear.

Free2Play
Ja mensen, dit is het voorbeeld hoe een Free 2 play game moet zijn. POE is volledig gratis en er komen steeds nieuwe expansions uit die ook volledig gratis zijn. Hun verdienmodel zit in pure cosmetische aankopen of meer bag space. Maar dit is absoluut niet noodzakelijk, dus geen pay2win praktijken in deze game.

De echte Diablo 3
Diablo 3 is een heerlijke game, die zeer laagdrempelig is en minder customisation heeft dan POE. Maar voor mij is Poe zoals diablo 2 was en Diablo 3 had moeten zijn. Maar daarmee is meteen het verschil duidelijk: in beide games heeft POE veel diepgang in Builds en traden en je kan makkelijk meerdere characters maken mits je wel de tijd hebt.

De game ziet er super creepy en dark uit en heeft echt die oldscool dungeon scroller, de soundtrack en ingame sounds zijn supergoed gedaan en het is gewoon bizar dat deze game gratis is en door een klein team gemaakt is.

Eén van de weinige minpunten die ik kan vinden is, dat POE echt niet makkelijk is en moet je echt een guide volgen de eerste keer als je het speelt. Tevens zal het echt een tijdje duren voordat je door hebt wat goede gear is en wat veel wat is. Dit is niet een game die jou aan je handje vasthoudt, maar er zijn genoeg sites zoals het POE Forum en POE trade waar je alle info kan vinden. Dus durf je de uitdaging aan te gaan? Ga dan deze game spelen en je zult honderden uren zoet zijn!

Day1 Review Score: - 8.8

8.8

Beste ARPG die er is en hij is nog gratis ook!

User Rating: Be the first one !
Tags
Bekijk meer

Endboss-Reviews

Game Nerd vol met Tattoos, gek van trainen en Instagram verslaafd :) Vergeet niet alles te followen enzo !

Gerelateerde posts

Bekijk ook

Close
Close
Close