Lifestyle

De nieuwe iPhone X

Highlights

 • Nieuw design
 • Face ID
 • Draadloos opladen
 • Animoji
 • iOS 11
 • Kneiter duur

“We hebben altijd al een iPhone willen maken die één en al scherm is. Een iPhone waar je zo in opgaat dat je je er helemaal in verliest. Eentje die zo intelligent is dat hij reageert op een tikje, je stem of zelfs je blik. Met iPhone X hebben we dit doel nu bereikt. Welkom in de toekomst.” — aldus Apple.

Heerlijk, die marketing afdeling van Apple. Het is nu een week geleden dat Apple begon met de verkoop van haar nieuwe flag-ship model, de iPhone X. Waarom ze 9 hebben overgeslagen? Geen idee, maar wat ik wel weet is dat Apple zichzelf best aardig heeft overtroffen. Laten we even beginnen bij het begin. Naast een dik edge-to-edge OLED scherm, wat zij Super Retina-display noemen, valt meteen nog iets op. Geen home knop. Voorheen zat hier TouchID in verwerkt wat het mogelijk maakte om je iPhone lekker snel te unlocken, gewoon met je vingerafdruk. Maar nu unlock je de iPhone X met je gezicht.

Face ID

Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om door middel van gezichtsherkenning een device te unlocken al langer, alleen Apple doet het weer nét even anders. Dat rare flapje aan de bovenkant van het scherm zit namelijk vol met sensoren, camera’s nog wat meuk. De combinatie van dit alles zorgt ervoor dat de iPhone jouw gezicht in alle mogelijke situaties zal herkennen. Apple claimt zelfs dat het zó veilig is dat slechts 1 op een miljoen personen jouw iPhone X zou kunnen ontgrendelen. Bij Touch ID is dit 1:50.000, dat scheelt nogal. Maar mocht je een tweeling zijn, dan telt dit natuurlijk niet.

Draadloos opladen

Net als de iPhone 8 en 8 plus heeft de iPhone X nu de mogelijkheid om draadloos op te laden. Dit werkt via de Qi standaard welke je in veel accessoires kan vinden. Ikea heeft trouwens ook een mooie campagne voor hun accessoires opgezet waar ik toch wel een beetje om moest gniffelen.

   

  Het draadloos opladen ging een week geleden nog met een snelheid van 5 watt, maar afgelopen week heeft Apple dit in iOS 11.1 verhoogd naar 7,5 watt, dat scheelt toch weer wat watt. Het is natuurlijk wel super handig om je iPhone alleen, maar op een plateautje te hoeven leggen maar wil je echt voor snelheid gaan dan kan je ook een fast charger setje kopen. Hiervoor heb je dan wel een USB-C naar Lightning kabel én een oplaad blokje nodig. Reken op een Eurootje of 70 voor dit grapje. Maar laden gaat als een tiet.

  Animoji

  Als je alles denkt gehad te hebben, dan heb je het mis. Face ID maakt ook wat Animoji mogelijk: geanimeerde versies van bepaalde emoji’s die je kunt veranderen door met je eigen gezicht te bewegen. Natuurlijk ziet dit er hartstikke lomp uit als je op openbare plekken opnames maakt maar al snel bleek dit een schot in de roos te zijn van Apple. Vlak na de release ging het op sociale netwerken helemaal los met Animoji die bekende nummers playbackten. Animoji zit eigenlijk in de iMessage-app verwerkt, maar je kan een opname zo in je filmrol opslaan en gewoon via WhatsApp naar je vrienden sturen. Want wie wil jou nou niet als een aap, varken of unicorn zien?!

  https://www.youtube.com/watch?v=jyhVh2wMXtc

  Gestures

  Voor veel overstappers van vorige modellen zal de iPhone X een nieuwe beleving zijn. Zonder de Home-knop heeft Apple anders moeten denken over hoe zo’n toestel nou gebruikt moet worden. Apple is Apple niet als ze daar weer allemaal mooie dingen op bedacht hebben. Zo swipe je nu vanaf de onderkant van het scherm om terug te keren naar het homescreen. Voorheen opende dit het bedieningspaneel.

  iOS 11

  Samen met de release van de iPhone 8 en iPhone X, werd ook iOS 11 uitgebracht. Apple’s besturingssysteem voor iPhone en iPad. iOS 11 zit boordevol vernieuwingen, kleine dingen, maar ook grote dingen. Zo hebben ze de Bestanden-app geïntroduceerd waarin jouw iCloud bestanden staan. Hierin kan je nu ook Dropbox, Box en Google Drive koppelen.

  Het bedieningspaneel, je weet wel, dat paneel waar je dingen regelt zoals WiFi aan en uit zetten. Deze is voller dan ooit. Vanuit de instellingen van je iPhone kan je hier nu ook zelf onderdelen aan toevoegen. Vanuit dit paneel is ook een andere nieuwe feature in te schakelen; Niet Storen tijdens het rijden. Zodra jij in je auto stapt en je iPhone een autoradio (via Bluetooth) detecteert of merkt dat je rijdt op basis van snelheid, dan kan deze feature automatisch ingeschakeld worden. Je ontvangt dan geen meldingen op je telefoon, als iemand je belt werkt dit uiteraard wel gewoon. Mocht iemand je een bericht via iMessage sturen, dan gaat er een automatisch antwoord naar die persoon dat je even aan het rijden bent, want we leven nou eenmaal in zo’n tijdperk waar anderen moeten weten dat je even geen tijd voor ze hebt, toch?

  On the side; de dock op iPad is vernieuwd, multitasking heeft een make-over gehad, AirPlay 2 met HomeKit ondersteuning, Siri haar stem is sharper dan sharp, de App Store is weer een app die leuk is om te openen, het toegangsscherm is nu wél handig. Ook maps werkt nu binnen met plattegronden, Schiphol ondersteund dit bijvoorbeeld. Quick-type voor de iPhone plussers onder ons is nieuw en hier en daar nog wat kleine dingetjes.

  ARKit

  Misschien wel de belangrijkste vernieuwing van iOS 11 zelf is ARKit. Het virtual reality-platform is de eerste concrete stap van Apple in de wereld van VR. Door de lens van je camera worden digitale objecten geloofwaardig in de echte wereld geplaatst. Dit komt van pas bij het spelen van games, maar ook voor het opmeten van meubels en het bekijken van de weersverwachting. Super tof!

  De prijs

  De prijs is ook typisch Apple. Voor dit toestel en al die leuke snufjes tel je minimaal €1159,- voor een 64GB model neer. Is 64GB niet genoeg? Dan ga je automagically naar 256GB wat je 160 Eurootjes meer kost. Tja, dit toestel is gewoon kneiter duur.

  Oh, Apple heeft ook nog een mooi videootje in elkaar geknutseld, bekijk ‘m hier:

  Bron
  AppleRTL
  Tags
  Bekijk meer

  Mischa Sigtermans

  Hi. Mischa hier. Eigenlijk de developer van deze website, maar soms ook de behoefte om gewoon lekker wat van me af te schijven. Heb je tips voor de website? Hit me up. Cheers!

  Gerelateerde posts

  Close
  Close